Pata rămâne a tuturor/ The stain lingers on – film of the 17.12.2016 event

Evenimentul revendicativ-comemorativ Pata rămâne a tuturor din 17.12.2016 a inclus marșul a peste 150 de persoane (majoritatea locuitori în zona Pata Rât din orașul Cluj) pornit din Piața Avram Iancu către zona Târgului de Crăciun; momentul colindelor evacuaților din Piața Unirii (ce s-a transformat în evacuarea scenetei evacuării din spațiul unde clujenii se bucurau de Târgul de Crăciun), precum și expoziția multimedia din curtea Muzeului de Artă (care a inclus, printre altele și un colaj de videoclipuri cu reprezentări contrastante ale orașului Cluj și ale zonei sale marcate de proximitatea rampelor de deșeuri – vizionează aici: https://www.desire-ro.eu/?p=2916).

The commemorative event Pata rămâne a tuturor/ The stain lingers on from 17/12.2016 included the march of over 150 persons (their majority with domicile in the Pata Rât area of the city of Cluj) starting from Avram Iancu squire towards the area of the municipal Christmas Fair; the moment of eviction carols in Unirii squire (transformed into the eviction of the eviction scene from the area where people enjoyed the municipality’s Christmas Fair); and the multimedia exposition from the courtyard of the Museum of Arts (which included, among others, a collage of contrasting video-clips representing the city and its territory marked by the proximity of the landfills – watch here: https://www.desire-ro.eu/?p=2916).

Pata rămâne a tuturor – expo film 17.12.2016

Filmul “Pata rămâne a tuturor”,  a fost pregătit pentru expoziția și evenimentul cu același titlu, https://www.facebook.com/events/1357501877607851/ (care a inclus marșul comemorativ, colindele evacuării și expoziția multi-media din curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, 17.12.2916, @ Fundația Desire, montaj Radu Gaciu.

Film “Pata/the stain remains of all”, made for the exposition and public event with the same title, https://www.facebook.com/events/1357501877607851/, which included the commemorative march, carols of eviction, and multi-media exhibition in the courtyard of the Museum of Arts of Cluj-Napoca, 17.12.2016, @ Foundation Desire, montaj Radu Gaciu

 

Materialele expuse în curtea Muzeului de Artă se pot vedea aici:

https://www.desire-ro.eu/?p=2874

Expoziția Pata rămâne a tuturor – la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Vernisajul expoziției multimedia a fost parte din evenimentul comemorativ-revendicativ cu același nume, Pata rămâne a tuturor din 17.12.2016 organizat de Fundația Desire, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și European Roma Rights Centre.

Așa a fost pregătită expoziția:

https://www.facebook.com/eniko.vincze/media_set?set=a.1378640575509608.1073741834.100000910350524&type=3&pnref=story

https://www.facebook.com/events/1357501877607851/

Concept artistic: Radu Gaciu, Dénes Miklósi

La vernisajul expoziției organizatorii au prezentat participanților filmul Pata rămâne a tuturor, un colaj din filmele realizate de campaniile Căși sociale ACUM!, și Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie derulate de Fundația Desire, precum și din videouri de prezentare ale orașului Cluj, dar și din materialul audio înregistrat la ședința Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca din 28.11.2016.

cof

 

Ilustrate din Cluj cu mesaje din Pata Rât – https://www.desire-ro.eu/?cat=122

mde

mde

crnsg_backlitfilm_200x100cm_1-ionica_desirecrnsg_backlitfilm_200x100cm_leontina-si-babi2crnsg_backlitfilm_200x100cm_mihai-si-sandu2crnsg_backlitfilm_200x100cm_linda-si-sandel2consultati-ne_harta-zonei-pata-rat-page-001casi-sociale-acum_initiatiativa-si-loc-improviz-page-001pata-plansacasi-sociale-acum_dreptul-la-locuinta-si-vartej-page-001

Pata rămâne a tuturor – eveniment comemorativ-revendicativ, 17.12.2016

18.00 Marș comemorativ – pornire din Piața Avram Iancu

18.30 Colindele evacuaților – piața Unirii

19.00 Vernisaj expoziție multimedia – curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napocabanner-pata-ramane-a-tuturor-de-dus-in-mars-page-001

 

 

 

 

Organizatori: Fundația Desire (campaniile Căși sociale ACUM! și Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie), Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, European Roma Rights Centre

Concept artistic: Radu Gaciu, Dénes Miklósi

Pata rămâne a tuturor – eveniment comemorativ-revendicativ

Spunem NU  ghetoizării  în Pata Rât. Spune NU rasismului de mediu. Spune DA locuințelor publice în oraș.

Vino la marșul comemorativ „Pata rămâne a tuturor”, sâmbătă, 17 Decembrie 2016, ora 18.00, în Piața Avram Iancu. banner-pata-ramane-a-tuturor-de-dus-in-mars-page-001Străbatem centrul, cântăm Colindele Evacuaților, iar de la ora 19.00 începem vernisajul expoziției în curtea Muzeului de Artă, unde te așteaptă cu mesaje, mâncare caldă și vin fiert oameni cu domiciliul în Pata Rât, alături de campania Căși sociale ACUM și campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie.

În 17 Decembrie 2010, au fost evacuate forțat 76 de familii de pe str. Coastei, la Pata Rât, în apropierea gropii de gunoi a orașului.  În colonia Dallas locuiesc de patru decenii muncitorii rampelor de deșeuri, fără recunoaștere legală. Pe strada Cantonului trăiesc 160 de familii în condiții inadecvate și nesigure, persoane care au rămas fără adăpost de pe urma evacuărilor din oraș de la sfârșitul anilor 1990.

Evenimentul este organizat de  Campania „Căși sociale acum”, Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie”, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și European Roma Rights Center.

Mulțumiri Muzeului de Artă din Cluj-Napoca pentru sprijinul acordat acestui eveniment. Este prima instituție publică care oferă spațiu pentru manifestările noastre. https://www.facebook.com/events/1357501877607851/ 

 

Pata rămâne a tuturor – Semnați petiția

Spunem NU  ghetoizării  în Pata Rât. Spune NU rasismului de mediu. Spune DA locuințelor publice în oraș.

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/pata-ramane-a-tuturor?source=facebook-share-button&time=1481792488

Cerem Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj:

  1. Creșterea fondului de locuințe sociale din fondul locativ public pentru o locuire adecvată și accesibilă  tuturor categoriilor sociale.colaj2fata
  2. Măsuri reparatorii pentru persoanele evacuate forțat și persoanele rămase fără adăpost.
  3. Criterii care facilitează accesul la locuințe sociale adecvate pentru persoanele marginalizate social. Eligibilitate pentru cei care trăiesc în sărăcie extremă. Punctarea condițiilor precare de locuit și a stării de sănătate. Eliminarea punctării studiilor ca și criteriu de selecție.
  4. Prevenirea și interzicerea evacuărilor forțate care cresc numărul persoanelor rămase fără adăpost.
  5. Îmbunătățirea condițiilor de locuire în zona Pata Rât (case modulare, colonia Dallas și strada Cantonului) până în momentul asigurării unor locuințe alternative în oraș.
  6. Depozitarea corespunzătoare a gunoaielor pentru ca Pata Rât în special și Clujul în general să nu mai fie poluat datorită incendiilor repetate cauzate de rampe provizorii aflate la 350 și 800 de metri de zone de locuire legală.
  7. Amplasarea rampelor de stocare temporară a deșeurilor la o distanță minimă de 1.000 de metri față de zonele de locuire, conform reglementărilor legale.
  8. Recunoașterea adecvată a muncii pe rampele de deșeuri, locuri de muncă cu salarii decente, în condiții mai puțin toxice, pentru persoanele care fac munca de colectare atât în oraș, cât și în rampe, ce conduce la un grad de reciclare de 20% în condițiile în care România reciclează oficial doar 1%.
  9. Calendar oficial de ecologizare a rampei vechi care poluează orașul și de deschidere a centrului de management integrat al deșeurilor (CMID).
  10. Colectare selectivă la sursă și un grad mai ridicat de reciclare.

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/pata-ramane-a-tuturor?source=facebook-share-button&time=1481792488

DE CE ESTE IMPORTANT?

SĂ REVENDICĂM O POLITICĂ JUSTĂ DE LOCUIRE SOCIALĂ. Problema locuirii publice este neglijată de două decenii de către administrația publică locală. Municipiul Cluj se mândrește că este o localitate bogată și prosperă – dar din politica administrației publice  în domeniul locuirii rezultă mari inegalități locative ce afectează o mare parte a populației care este împovărată de costurile mari ale chiriilor și locuințelor de pe piața privată. Cei afectați de pierderea domiciliului într-o formă sau alta, mulți deveniți oameni ai străzii sau aglomerați în locuințele cunoștințelor, se uită neputincioși la noile clădiri de locuințe și birouri sau malluri care produc profit mare afaceriștilor imobiliari-bancari.  Este timpul ca locuirea socială să devină un capitol central al agendei publice locale,  iar Clujul să fie un oraș pentru oameni și nu pentru profit!

SĂ SUSȚINEM DREPTURILE MUNCITORILOR DE PE RAMPELE DE GUNOI DIN PATA RÂT. Ei locuiesc în colonia Dallas din Pata Rât, fiind în mare măsură muncitorii care au lucrat și pe vechea rampă de deșeuri a orașului începând cu sfârșitul anilor 1960. Ei au asigurat de patru decenii selectarea deșeurilor în condiții de muncă de mare toxicitate, fără protecție și fără să li recunoscută valoarea muncii lor. O parte dintre muncitori sunt angajați acum cu contract de muncă pe rampa temporară RADP. Dar munca lor este încadrată ca muncă desfășurată in condiții normale și nu primesc sporuri care le-ar asigura salarii mai mari.

SĂ SUSȚINEM DREPTUL FIECĂRUI OM SĂ LOCUIASCĂ ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS ȘI ÎN CONDIȚII ADECVATE. Zona unde au fost amplasate casele modulare din Pata Rât în 2010 de către administrația publică locală și unde au fost mutați forțat în decembrie 2010 persoanele evacuate de pe strada Coastei este definită ca zonă de locuit. Primăria a transformat această fostă zonă industrială în zonă de locuit atunci când pregătea, conform declarațiilor sale din martie-aprilie 2010, “soluționarea problemei locative a romilor de pe Coastei, Cantonului și Pata Rât.” Dar acest fapt nu a contat atunci când, spre toamna anului 2015, noile rampe de stocare temporară a deșeurilor au fost autorizate la o distanță de 300, respectiv 800 de metri de acest teritoriu de către toate instituțiile implicate. Aceste decizii în lanț sunt manifestări ale rasismului de mediu: ele reflectă ideea că zona de locuire unde stau persoane de etnie romă este tratată inegal și nedrept în fața legii, sau că, în ochii celor care iau aceste decizii, romii nu sunt oameni.

SĂ SUSȚINEM DREPTUL LA LOCUINȚĂ ȘI PRIN STOPAREA EVACUĂRILOR CE TRANSFORMĂ OAMENI SĂRĂCIȚI ÎN PERSOANE FĂRĂ ADĂPOST. De la containerele de metal ce au fost puse de către Primăria Cluj-Napoca la dispoziția persoanelor lăsate fără adăpost de pe urma evacuărilor din Calea Turzii, Casa Călăului, blocul NATO, Mănăștur, str. Byron, str. Kovari, B-dul Eroilor și alte zone, la începutul anilor 2000 s-a trecut la parteneriatul dintre primărie și organizații umanitare private. Acestea au ridicat pe str. Cantonului 50 de case de termopan de 16 mp și 7 case de lemn de 24 mp. Cele din urmă au fost chiar preluate în patrimoniul de locuințe sociale al municipiului, iar Primăria și-a asumat să asigure grupurile sociale și alte facilități pentru locatari, dar nu și-a respectat obligațiile și nu a recunoscut legalitatea șederii lor în acest teritoriu. Locuirea precară este motivul fundamental care determină problemele actuale și doar mutarea oamenilor în condiții adecvate în oraș reprezintă repararea greșelilor politice și începutul îmbunătățirii vieților lor.