Category: Atelierele Locuința – drept sau marfă? Ce e de făcut?

  • Atelierele “Locuința – drept sau marfă? Ce e de făcut?”: #4 Acțiunea

    La întâlnirea din 16.06.2017 (la tranzit.ro/cluj, cu începere de la ora 18.00) continuăm discuția despre zona în care ne-am desfășurat cercetarea empirică, urmărind transformarea a două întreprinderi de stat privatizate în obiecte ale unor investiții imobiliare private, dar și experiențele unor locatari în zonă în ce privește scumpirea acesteia odată cu noul val de dezvoltare…

  • Atelierele “Locuința – drept sau marfă? Ce e de făcut?”: #3 Gentrificarea

    Joi, 25 mai, de la ora 18, are loc al treilea atelier din seria “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?”, la tranzit.ro/cluj. Aducem treptat discuția despre transformările locative din Cluj în prezent, accentuând caracteristicile locale ale procesului de gentrificare. Debutăm cu o introducere în dezbaterea generală despre gentrificare, continuând cu descrierea apariției…

  • Atelierele “Locuința – drept sau marfă? Ce e de făcut?”: #2 Privatizarea

    Seria de ateliere “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?” continuă cu tema procesului de privatizare și a rolului privatizării în transformarea locuirii în marfă. Discutăm despre privatizarea unităților economice de stat și a fondului locativ public, precum și despre legătura dintre cele două. Abordăm practicile de transfer al drepturilor de proprietate și de producere…

  • #locuireanuemarfă – Note după primul atelier [Simona Ciotlăuș, Enikő Vincze, George Zamfir]

    Prin programul Întărirea coaliției pentru locuire din România prin reformularea revendicărilor față de locuirea publică, în 16 martie 2017, Fundația Desire a început la Cluj seria de ateliere cu titlul “Locuirea: drept sau marfă – Ce e de făcut?” găzduită de tranzit.ro/cluj. Intenționăm să abordăm economia politică a locuirii dintr-o perspectivă marxistă atât în termeni…

  • Atelierele “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?”: #1 Abordarea

    Reunite sub titlul “Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?”, atelierele problematizează transformarea economiei politice a locuirii din ultimele două decade. Procese precum privatizarea, gentrificarea și financializarea au condus la transformarea locuirii într-o marfă, contribuind la acumularea de capital în paralel cu deposedarea a numeroase persoane. Propunem discutarea acestor procese folosind resursele teoriei…