Campania de strângere de fonduri pentru procesul în instanță împotriva noilor rampe de deșeuri

🔴🔴🔴 În decembrie 2010 Primăria Cluj-Napoca a evacuat 76 de familii de romi de pe strada Coastei și le-a mutat în mod abuziv lângă groapa de gunoi de la Pata Rât. Nouă ani mai târziu, acești oameni locuiesc în continuare la câteva sute de metri de munți de gunoaie și lichide toxice. În prezent sunt deschise nu mai puțin de 5 platforme ale rampei de gunoi administrate de RADP, o rampă a companiei Salprest, și nici rampa veche, închisă în 2015 nu este cu totul ecologizată. Aceasta este o dovadă clară de rasism de mediu. Autoritățile clujene au trimis persoanele de etnie romă să locuiască la periferia societății, printre deșeuri, acolo unde nu există nici școli nici spitale, acolo unde aceste persoane nu pot fi văzute și auzite.
🔥🔥🔥 Dar romii nu sunt gunoaie! Refuzăm să acceptăm umilințele și tratamentul injust al statului. Locul nostru nu e la periferie, și vrem să ne facem auzite vocile. În toiul dezastrului ecologic, vrem să spunem tuturor că noi suntem printre primii oameni afectați. Criza deșeurilor, toxicitatea aerului, a apei și a solului – toate acestea ne lovesc întâi pe noi, cei și cele de la margine.
📢📢📢 În fața acestor lovituri am decis să rezistăm și să ne cerem dreptate la curtea de justiție. 50 de persoane din casele modulare din Pata Rât, laolaltă cu Fundația Desire, am acționat în judecată Consiliul Local și Municipiul Cluj-Napoca prin Primar, Consiliul Județean Cluj, Județul Cluj prin Președintele Consiliului Județean, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca și S.C. Salprest Rampa S.A. Cerem închiderea și ecologizarea rampelor de gunoi, precum și plata unor despăgubiri.
⚖️ ⚖️ ⚖️ Însă nici curtea de justiție nu e pentru cei marginali. Pe lângă cheltuielile de judecată, suntem nevoiți să plătim o sumă enormă pentru onorariul unui expert de mediu, care ar trebui să decidă dacă rampele de gunoi sunt într-adevăr un mediu toxic pentru cei și cele ce locuiesc acolo.
❤️❤️❤️ Așadar, am decis să apelăm la solidaritatea voastră pentru a duce la bun sfârșit acest act de rezistență. Vrem să facem autoritățile responsabile pentru situația înjositoare în care ne-au pus. Avem nevoie de donații pentru a ne sprijini eforturile în sala de judecată.

DONEAZĂ! Împreună aflăm dacă se poate locui în Pata Rât, printre gunoaie.

➿➿➿ TRANSFER ➡️ CONT: RO25BTRLRONCRT0093287405, Fundaţia DESIRE

💳💳💳 CARD ➡️ https://gogetfunding.com/sunt-gunoaiele-toxice-impreuna-aflam-daca-in-pata-rat-se-poate-locui/

Căși sociale ACUM! în 2019

Ianuarie

▶Material despre protestele din orașul Cluj împotriva evacuărilor forțate în perioada 2010-2018: “De la lupta împotriva ghetoizării romilor în Pata Rât, până la lupta pentru o politică justă și antirasistă de locuire”: Sunt rom, vreau să trăiesc în demnitate; ianuarie 2011 – Marș pentru dreptate socială, decembrie 2011; Romii împinși la margini, decembrie 2012; Scoateți-ne din Pata Rât, decembrie 2013; Locuințe, nu umilințe, aprilie 2014; Suntem egali, nu ilegali, decembrie 2015; Romii nu sunt gunoaie, decembrie 2016; Manifestul de la Cluj împotriva evacuărilor de pretutindeni, decembrie 2017; Locuirea precară ne scoate în stradă, decembrie 2018.

▶Am salutat candidatura tovarășei noastre în lupta pentru dreptul la locuire, Linda Greta, la funcția de europarlamentar.

Februarie

▶Am început, alături de Blocul pentru Locuire, cercetarea militantă despre muncă și locuire, cu scopul de a identifica care sunt relațiile între drepturile muncii și ale locuirii, între veniturile mici și locuirea precară, între exploatarea muncii și creare de profit din locuire, dar și cu scopul de a contribui la punerea pe agenda sindicală a temei locuirii alături de revendicările salariale și cele legate de condițiile de muncă.

▶În contextul pregătirii concursului pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Sopor, am depus propunerea în atenția Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și Primăriei Cluj-Napoca de a include locuințele sociale printre obiectivele de utilitate publică în PUZ Sopor și printre temele concursului privind urbanizarea zonei.

▶Alături de Blocul pentru Locuire am finalizat “Raportul asupra evacuărilor forțate, 2008-2017”, precum si “Ghidul pentru prevenirea evacuărilor forțate și responsabilizarea autorităților publice în vederea alocării unei locuințe adecvate persoanelor evacuate”, ambele rezultate din programul BPL derulat în 2018.

▶Alături de Blocul pentru Locuire, am lansat “Apelul către candidatele și candidații din România la alegerile europarlmanetare: Locuințele sociale publice, prioritate pe Agenda Parlamentului European 2019-2023”.

▶Am participat la evenimentul de aniversare de 10 ani de la înființarea mișcării pentru drepturile persoanelor afectate de creditele ipotecare, PAH, organizat în Barcelona.

Martie

▶Am participat la ședința Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca la care s-a desfășurat o dezbatere publică în legătură cu proiectul Aqua Park al primăriei, cu ocazia căreia noi am amintit despre cum neglijează administrația publică locală prioritatea chestiunii locuințelor sociale în orașul cu cea mai scumpă piață imobiliară.

▶Lansarea nr.7 al Cărămida. Ziarul dreptății locative – cu ocazia marșului organizat de Ziua Internațională a Femeilor, “Ea luptă pentru tine!”

▶Am organizat în Cluj Forumul Blocului pentru Locuire, “Locuințe publice – soluție la criza locuirii”.

▶Am participat la elaborarea “Manifestului European pentru Locuire Publică” – prezentat în cadrul unui marș cu participarea unor activiști ai mișcărilor membre ale European Action Coalition for the Right to Housing and to the City.

Aprilie

▶De Ziua Internațională a Romilor, am lansat mesajul “Solidaritate anti-rasistă prin lupta pentru locuire publică”.

▶Am opus rezistență față de evacuarea din clădirea retrocedată Bisericii Reformate de pe str. Vlad Țepeș, și am lansat “Apelul către presă : un nou caz de evacuare – încă un caz al încălcării legii și demnității umane în Cluj-Napoca”.

Mai

▶De Ziua Internațională a Muncii am promovat mesaje critice privind modul în care avantajul competitiv al României este susținut de stat și de corporații împotriva lucrătorilor și lucrătoarelor atât prin salariile mici cât și prin costurile mari ale locuirii : “locuința adecvată și sigură, care nu te împovărează cu costurile sale, este condiție și scop al luptei lucrătorilor împotriva exploatării de toate felurile“; “locuințele adecvate și sigure, care nu necesită cheltuirea marii părți a veniturilor noastre, sau care nu stau sub incidența datoriilor bancare – sunt atât condiție emancipatoare, cât și scop al mobilizării forței de muncă împotriva exploatărilor de toate felurile”; “exploatarea muncii se suprapune cu împovărarea lucrătorilor prin costurile locuirii, element al reproducerii forței de muncă”.

▶Am elaborat și prezentat administrației publice locale documentul “Punct de vedere asupra proiectului de HCL Procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale”, proiect supus consultării publice de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

▶În contextul alegerilor europarlamentare, am susținut campania “Pentru o altă Europă, revendicăm dreptul la locuire”! a Coaliției Europene pentru Dreptul la Locuire și la Oraș.

▶Am susținut trei prezentări și am derulat două tururi în orașul Cluj pentru profesori și studenți din Olanda și România, pe tema politicilor de locuire, a politicilor de locuințe sociale și a dezvoltării imobiliare în România și în Cluj, în cadrul programului Urban development and financialization of housing, co-organizat de KU Leuven și UBB Cluj-Napoca.

Iunie

▶Lansarea Nr. 8 al Cărămida. Ziarul dreptății locative – cu ocazia evenimentului public organizat de Ziua Internațională a Copilului, “Desenează-ți orașul”.

▶Am participat la întâlnirea Coaliției Europene pentru Dreptul la Locuire și la Oraș organizat în Berlin, precum și la prezentarea din sediul Rosa Luxemburg Stiftung a broșurii coaliției Housing financialization. Trends, actors and processes, la a cărei scriere am contribuit începând din anul 2018.

Iulie

▶Am depus ultimele cereri de locuințe sociale, dintre cele 113 dosare întocmite cu sprijinul nostru de către persoane cu domiciliul în Pata Rât și alte zone dezavantajate din oraș.

▶Am participat la Forumul Blocului pentru Locuire organizat în București, “Evacuări, muncă și locuire”.

August

▶Echipa de autori a finalizat volumul “Șantier în lucru pentru profit. Redezvoltare urbană în Cluj. Zona Ploiești-Someșului-Anton Pann-Abator-Parcul Feroviarilor”, la baza căruia stă o documentare începută în iunie 2018, când Căși sociale ACUM! s-a mobilizat în vederea susținerii unei familii evacuate de pe str. Anton Pann.

Septembrie

▶Am finalizat planul de lucru al Căși sociale ACUM! pentru perioada septembrie 2019-august 2021.

▶Am participat la Sesiunea de lucru nr 17 al Human Dimension organizat în Varșovia de către OSCE cu prelegerea introductivă Insecure and deprived housing conditions of the Roma in the context of the housing crises in Europe, și am diseminat în rândurile participamților materialul Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW!: Statement on Pata Rât.

Octombrie

▶De Ziua Mondială a Locuirii am lansat volumul “Șantier în lucru pentru profit. Redezvoltare urbană în Cluj. Zona Ploiești-Someșului-Anton Pann-Abator-Parcul Feroviarilor” (Cluj: Desire, 2019).

▶În 16 octombrie am participat alături de 11 persoane cu diazabilități sau din familii cu copii sau adulți cu dizabilități, nevoite să locuiască în condiții inadecvate, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru a le susține revendicările locative.

▶Cu prezentarea Housing crises in Romania – housing politics and real estate development, am participat la întâlnirea din Amsterdam a grupului Socialise housing research & action group, organizată de către grupul de activiști locali ReTake The City.

Noiembrie

▶Decizia Civilă Nr. 1517/2019 a Curții de Apel Cluj, definitivă și irevocabilă a constatat caracteriul nelegal a două dintre criteriile aplicate de Primăria Cluj-Napoca în procedura de atribuire de locuințe sociale. Procesul a fost intentat de Fundația Desire și 87 de persoane împotriva Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca cu începere în martie 2017; prin el am atacat HCL Cluj-Napoca 434/2015 care administrația publică locală a impus criterii nelegale și discriminatorii în procesul de atribuire de locuințe scociale.

▶Lansarea campaniei de strângere de fonduri “Sunt gunoaiele toxice pentru oameni? Donează! Împreună vom afla dacă în Pata Rât se poate locui”, în susținerea cauzei în instanță împotriva celor două noi rampe de deșeuri deschise în octombrie 2015 la o distanță de sub 1000 metri de zona caselor modulare declarată ca zonă de locuit de primăria orașului Cluj în 2010.

▶După participarea la ședința Consiliului Local din noiembrie, am însoțit 18 familii cu persoane cu dizabilități la o întâlnire cu Comisia mixtă de repartizare a locuințelor a Consiliului Local Cluj-Napoca, unde ele au solicitat să li se acorde cele 20 de puncte la capitolul de Caz de forță majoră.

▶Am participat, alături de Blocul pentru Locuire, la elaborarea și promovarea unor “Recomandări cu privire la elaborarea de politici publice pentru prevenirea și interzicerea evacuărilor forțate”.

▶Am participat la Forumul Blocului pentru Locuire, Alianța pentru Muncă și Locuire, organizat în Timișoara.

▶Nr. 9 al Cărămida. Ziarul dreptății locative, număr special realizat de Blocul pentru Locuire prezentând rezultatele cercetării noastre militante despre muncă și locuire.

▶Finalizarea și diseminarea, prin Blocul pentru Locuire, a cartolinei și filmului “Alianță pentru Muncă și Locuire”.

Decembrie

▶La invitația acestora, am făcut o prezentare cu titlul Social movement for housing justice – from fight against Roma ghettoization to a struggle for public housing in a city of contrasts pentru profesori și studenți de la University of Appplied Arts Vienna, Institute of Architecture, aflați în vizită de lucru în Cluj-Napoca.

▶Concert caritabil oferit de trupa Zimbru la Urania Palace, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru procesul intentat de Fundația Desire și 51 de persoane cu domiciliul în casele modulare din Pata Rât împotriva celor care au deschis rampele de gunoi la doar câteva sute de metri de ele!

▶Am organizat “Marșul pentru drepturile chiriașilor și împotriva evacuărilor. Solidaritate între evacuați și chiriași”, cu ocazia comemorării a 9 ani de la evacuarea din 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei și relocarea forțată a evacuaților în locuințele sociale construite de Primăria Cluj-Napoca în proximitatea rampei de deșeuri.

▶Lansarea nr. 10 al “Cărămida. Ziarul dreptății locative”, cu articole despre chiriile din Cluj-Napoca, lupta și victoriile mișcării Căși sociale ACUM! în instanță împotriva administrației publice locale, și alte teme.

▶Am elaborat un apel în atenția Președintei Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu privire la încălcarea dreptului la locuire a persoanelor cu dizabilități din categoria persoanelor marginalizate social și/sau a lucrătorilor cu venituri mici care locuiesc în condiții precare și nesigure.

▶Am susținut persoanele care au depus solicitări de locuințe sociale în anul 2019 în efortul lor de a elabora și depune contestații la rezultatele preliminare ale procesului de atribuire de locuințe sociale publicate de Primăria Cluj-Napoca la final de noiembrie.

Căși sociale ACUM! le mulțumește organizațiilor care ne susțin activitățile: Programul Human Rights Initiative al Open Society Foundations acum la Berlin; și Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe; precum și Fundației Desire pentru sprijinul administrativ, organizatoric și logistic; dar și tuturor donatorilor pentru cauza Gunoaiele sunt toxice pentru oameni!

Cărămida #10

Marșul pentru Drepturile Chiriașilor și Împotriva Evacuărilor Forțate – Solidaritate între evacuați și chiriași – 17.12.2019.

Colindul solidarității între evacuați și chiriași

AZI, 17 DECEMBRIE, DENUNȚĂM EVACUĂRILE!

CLUJULE NU UITA, PATA RÂT E FAȚA TA!

CLUJUL E FRUNTEA ÎN ROMÂNIA, DAR NU-ȚI PERMIȚI CHIRIA.

CLUJEANULE NU UITA, CHIRIA TE VA DISLOCA.CLUJ UNIVERSITAR, ÎȚI LASĂ GUST AMAR.

CHIRIILE SUNT PREA MARI. TE EVACUAZĂ UN PRIMAR.

SOLIDARI, SOLIDARI, SOLIDARI SUNTEM MAI TARI.

EVACUAT SAU CHIRIAȘ, NU TE LĂSA PĂGUBAȘ!

EI NE SPUN CĂ NU E LOC, NOI MAI OCUPĂM UN BLOC.

NU E LOC, NU E LOC, NOI MAI OCUPĂM UN BLOC.

IEȘIM CU TOȚII ÎN STRADĂ, NU LĂSĂM CHIRIILE SĂ NE ARDĂ.

AZI CHIRIAȘĂ? MÂINE EVACUATĂ!

LA MARȘ ACUM PORNIM, VOCILE SĂ NE UNIM!

BOC, BOC, BOC, PUNE CASELE LA LOC.

CINE NE DISLOCĂ? CHIRIA NE DISLOCĂ.

ORAȘ DE LOCUIT, NU PENTRU PROFIT!

PRIMĂRIA NOASTRĂ MARE, SCOATE TOTUL LA VÂNZARE.

CAPITAL ȘI PRIMĂRIE, VOI SUNTEȚI ÎN CÂRDĂȘIE.

SPECULANT IMOBILIAR TE FURĂ DIN BUZUNAR.

CÂND SPECULANTUL FACE AVERE, CLUJEANUL NU SE LASĂ, ȘI CE CERE?

CE VREM DE LA PRIMĂRIE?

ORAȘ DE LOCUIT! ORAȘ DE LOCUIT, NU PENTRU PROFIT!

DĂ DOAMNE SĂ DISPARĂ PIAȚA IMOBILIARĂ!

ALO PRIMĂRIA! FĂ-ȚI DATORIA!

LOCUINȚE SOCIALE, NU AFACERI IMOBILIARE!

BOC, BOC, BOC, PUNE CASELE LA LOC.

DOMNUL BOC, VREM ȘI NOI UN BLOC!

Scrisoare deschisă către CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA

În contextul depunerii contestațiilor privind „Lista provizorie de priorități pentru anul 2020 în vederea repartizării de locuințe sociale”, aprobată prin HCL 857/21.11.2019, vă aducem la cunoștință punctul de vedere al mișcării Căși sociale ACUM! cu privire la criteriile de atribuire de locuințe sociale aplicate de administrația publică locală clujeană.

În atenția Comisiei de soluționare a contestațiilor privind acordarea locuințelor sociale: Viceprimar Dan Tarcea, președinte comisie; Gergely Balázs, consilier local; Rareș Ferdean, consilier localConstantin Tomoș, consilier local; Corina Croitoru, consilier local; Dacia Crișan, șef serviciu Serviciul Autorizări Comerț; Alina Nițulesc, consilier juridic, Serviciul Juridic, Legislație, Contracte; Alexandrina Perșan, Serviciul Administrare Spații, Terenuri.

▶Apreciem că de pe urma eliminării criteriului de studii școlare pe baza Deciziei Civile 1517/2019 a Curții de Apel din noiembrie 2019 – criteriu care a dezavantajat de-a lungul anilor multe persoane marginalizate social în accesul la o locuință socială față de persoanele cu studii înalte –, multe familii cu domiciliul în zone dezavantajate pe care le-am susținut în 2019 în întocmirea cererilor de locuințe sociale, comparativ cu anul trecut, au avansat pe lista de priorități. […]

▶Apreciem că pe baza aceleași decizii a Curții de Apel din noiembrie 2019, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a renunțat la criteriul conform căruia persoanele cu venituri doar din drepturi de asistență socială au fost declarate neeligibile în anii trecuți, și a recunoscut că, precum spune legea, și venitul minim garantat este o formă de venit. Pe această bază, câteva cazuri susținute de noi în efortul lor de a-și depune dosar de cerere de locuință socială au fost declarate eligibile. […]

▶Apreciem că de pe urma întâlnirii a mai multor familii cu persoane cu handicap cu comisia mixtă de locuințe a primăriei din noiembrie 2019 (pe care acestea au solicitat-o în scris în septembrie 2019, precum și la ședința de consiliu local unde s-a aprobat lista provizorie de rezultate de pe urma evaluării cererilor de locuințe sociale), comisia mixtă a decis să acorde 10 puncte la cererea de locuință socială a unei familii cu un copil cu handicap sub 18 ani, care până la împlinirea vârstei de 18 ani nu este încadrat în categoria de handicap permanent. […]

În pofida tuturor modificărilor de mai sus, observăm că foarte multe solicitări de locuințe sociale din partea unor persoane marginalizate social care locuiesc în condiții inadecvate, nesigure și/sau în mediu toxic (pe str. Cantonului, pe str. Platanilor, pe str. Stephenson,  pe str. Meșterul Manole, sau efectiv în stradă), sau din partea unor familii cu persoane cu handicap și familii cu copii, aflate în dificultăți economice fără o locuință decentă, au rămas cu punctaje mici și foarte mici și în anul 2019. Considerăm, că dacă ați vrea să susțineți accesul la locuință socială al acestor familii și persoane, ar trebui să le acordați punctaj mai mare în urma contestațiilor lor, făcând uz de capitolul Caz de forță majoră definit în criteriile de atribuire de locuințe sociale prin HCL 435/2915. Acesta consideră „cazul de forță majoră” ca situație deosebit de gravă care afectează demnitatea, libertățile și sănătatea persoanelor. 

▶Apreciem că în decizia primăriei și consiliului local cu privire la achiziționarea de locuințe de pe piață pentru a crește numărul de locuințe sociale ce se pot atribui în Cluj-Napoca se face referire la importanța de a răspunde prin aceste locuințe la nevoile persoanelor marginalizate social.

Considerăm că acest argument privind persoanele marginalizate social trebuie să fie utilizat și în punctarea cererilor de locuințe sociale, adică să li se acorde puncte pentru situația gravă de locuit. Conform actualului sistem de punctare, acest lucru este posibil tocmai prin acordarea celor 20 de puncte la capitolul Caz de forță majoră, însă comisia mixtă de locuințe nu a făcut acest lucru nici în acest an. Dar și mai mult, considerăm că Decizia Civilă 1517/2019 a Curții de Apel din noiembrie 2019 a deschis oportunitatea rediscutării și modificării întregului sistem de criterii de atribuire de locuințe sociale, astfel încât acesta să reflecte spiritul legii locuinței cu privire la categoriile beneficiare și prioritățile definite în această lege. […]

Scopul și spiritul Legii locuinței la care Curtea de Apel a făcut referire în decizia sa din  noiembrie 2019, ar trebui respectate în cazul fiecărui criteriu de eligibilitate și de selecție utilizat în atribuirea de locuințe sociale (nu doar în cazul celor două foste criterii declarate nelegale), poate înainte de toate în cazul condițiilor de locuit. Condițiile de locuit ale solicitanților sunt definite în Art. 21 al „HG nr. 1275/2000 privind aprobarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei” ca un prim considerent în stabilirea ordinii de prioritate printre categoriile de persoane beneficiare de locuințe sociale definite la rândul lor în Art. 42 al Legii 114/1996. […]

În concluzie,

Acordând în acest moment (cel al contestațiilor) punctaj maxim la capitolul Caz de forță majoră tuturor solicitărilor care se confruntă cu situații de locuire deosebit de grave, ce lezează demnitatea lor umană și libertatea de a trăi cu drepturile lor, și care le pun în pericol sănătatea și viața,

precum și susținând cât mai repede posibil modificarea întregului sistemul de criterii în vederea punctării condițiilor locative precare și sărace,

veți putea răspunde prevederilor

  • legii locuinței cu referire la cei îndreptățiți să beneficieze de locuință socială,
  • legii 448/2006, legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,
  • legii privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale,
  • legii asistenței sociale,
  • legii drepturilor copiilor,
  • legislației anti-discriminare care prevede ca posibilă aplicarea unor măsuri pozitive în cazurile care suferă de dezavantaje structurale cumulate de-a lungul anilor.

Într-un final, dar nu în ultimul rând, vă solicităm să trimiteți tuturor solicitanților de locuin’e sociale răspunsuri în scris, în care să arătați motivele pentru care au fost declarați neeligibili, respectiv – în cazul în care au primit punctaj – să le comunicați defalcat acest punctaj pe fiecare criteriu în parte, conform dispoziției domnului viceprimar Dan Tarcea de la ședința de consiliu local din 21 noiembrie 2019 dată în acest sens.

Mișcarea Căși sociale ACUM! susține că dreptul la locuință este un drept universal și locuințele publice sunt instrument central al asigurării în fapt al acestui drept. Însă – pentru că trăim într-o societate capitalistă marcată de mari inegalități – în atribuirea de locuințe sociale trebuie să aibă prioritate categoriile de persoane cu cele mai mici venituri, care locuiesc în condiții inadecvate și în nesiguranță, au trecut prin serii de evacuări care le-au lăsat fără alternativă locativă adecvată sau sunt azi sub risc de evacuare, suferă de probleme de sănătate agravate de starea lor locativă și mediul în care trăiesc, și/sau sunt victime ale unor tratamente rasiste ce le lezează demnitatea umană și le limitează drepturile în toate domeniile vieții.