Mapping Roma Marginalization in Local Contexts

Based on the long version of the final Romanian report accomplished  in June 2013 as an outcome of the contextual inquiry Faces and Causes of Roma marginalization. Tools and methods for evaluation and data collection (December 2012 – June 2013), a scholarly article with the title Mapping Roma Marginalization in Local Contexts was published in the Special issue of Studia UBB Sociologia (Volume 58 (LVIII) 2013, December, Issue 2), pp. 111-155, alongside with the first results of the SPAREX researchon the Spatialization and racialization of social exclusion.

 

3 ANI DE LA EVACUAREA DE PE STRADA COASTEI ȘI MUTAREA ÎN PATA-RÂT

 

Invitația Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice la comemorarea evacuării forțate din 17 Decembrie 2010 de pe str. Coastei din Cluj când am fost mutați la Pata Rât. Mesajul evenimentului este: SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT!.

„În 2010, autoritățile nu au acordat atenție petițiilor noastre și în decembrie au evacuat 350 de persoane de pe Coastei. În 2011, am obținut decizia CNCD cu privire la natura discriminatorie  a evacuării și a condițiilor precare în care au fost relocate familiile în zona Pata Rât. Am mobilizat mai multe organizații internaționale. După protestul „Sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate”, după „Marșul pentru dreptate socială”, sau manifestația stradală „Munca nu e un lux – e un drept”, în decembrie 2012, împreună cu cei „Alungați la periferie”, ne-am imaginat ce înseamnă ca „primăria să fie a mea”. După 3 ani strigăm împreună SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT! Revendicăm introducerea desegregării Pata Rât printre obiectivele Clujului 2014-2020” – prof. univ. Enikő Vincze, membru fondator al Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC)

Foto de la eveniment, Adrian Nemeti

scoatetin_ne din PR 17dec2013 (2)

Protest la inaugurarea campusului teologic de pe strada Coastei

Participare la întâmpinarea cu protest a premierului Victor Ponta care a venit la Cluj să participe la inaugurarea campusului teologic ortodox construit pe strada Coastei, pe terenul de unde 76 de familii au fost evacuate in decembrie 2010. Cazul Coastei a apărut pe agenda protestatarilor alături de cazul Roșia Montana sau cazul Pungești.

intampinarea lui POnta 6 dec

linda eniko 6 dec 2013

Membrii fondatori gLOC au protestat și în mai 2011:

–  la ședința Consiliului Local din 10 mai, unde s-a discutat şi s-a aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind “darea în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Feleacului şi Clujului a imobilului din municipiul Cluj-Napoca, strada Coastei fără număr”, adică a terenului unde erau situate fostele locuinţele sociale închiriate de familiile mutate în Pata-Rât, demolate de către autorităţile locale în decembrie 2010 (http://www.clon.ro/romii-au-boicotat-sedinta-de-cl-la-proiectul-de-lege-privind-darea-in-folosinta-a-unui-teren-de-pe-strada-coastei-mitropoliei-clujului-proiectul-a-fost-votat-in-unanimitate/916450);

– la evenimentul de preluare a terenului în data de 23 mai 2013,  când s-a aşezat piatra de temelie a Facultăţii de Teologie Socială Ortodoxă de către Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei, în prezenţa primarului Sorin Apostu (http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/protest-tacit-la-inaugurarea-complexului-teologic-de-pe-coastei–67116.html).