2% pentru programul ROMEDIN

 

Romedin logoRedirecționați 2% din impozitul pe venit aferent anului 2014 către ROMEDIN. Susțineți astfel participarea școlară a peste 200 de copii din zona Pata Rât și alte zone defavorizate ale orașului Cluj, și funcționarea rețelei de școli incluzive dedicate educației pentru dreptate socială. scrisoare_pt_ROMEDIN

Data-limită: 25 mai 2015!

Cum puteți redirecţiona 2% din impozitul pe venit?

Completați Formularul 230D230_2014_FUNDATIA DESIRE, dacă în 2014 ați avut venituri numai din salarii, sau Formularul 200, dacă în 2014 ați realizat şi alte venituri, din salarii sau activităţi independente. Trimiteți sau depuneți direct formularul la Administraţia Financiară de care aparţineți până la 25 mai 2015.

Redirecționarea reprezintă o opțiune care vă permite să susțineți cauza ROMEDIN!

harta pata rat clujZona de locuire defavorizată Pata Rât din Cluj este un exemplu al manifestării spațiale a marginalității avansate. Ea include patru cazuri cu istorii și situații actuale diferite: colonia Dallas și colonia plasată pe rampa de gunoi, formate începând cu anii 1970, și  extinse după 1990 în urma creşterii continue a numărului  persoanelor sărăcite în căutare de surse de venit și  locuire accesibilă; colonia de pe strada Cantonului, constituită după 2002 în urma evacuărilor din diverse zone ale Clujului și amplasării familiilor evacuate în această zonă de către autoritățile locale, dar și ca rezultat al stabilirii aici a multor familii în căutare de resurse de trai; colonia Noul Pata Rât, sau “Colina Verde”, formată în urma construirii, în 2010, de către Primăria și Consiliul Local a zece “case modulare” în apropierea rampei de gunoi și relocarea aici a familiilor evacuate dintr-o zonă relativ centrală a orașului, strada Coastei. Copiii din Pata Rât sunt înscriși la mai multe școli din orașul Cluj, la unele mai mulți sau foarte mulți, la altele mai puțini sau foarte puțini (cu excepția Liceului Teoretic Gheorghe Șincai, care însă este partenerul nostru în ROMEDIN, în timp ce, chiar dacă școlarizează copii din Pata Rât, Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea a refuzat colaborarea cu noi).

Despre ATELIERELE ROMEDIN (Activitatea 2.2.) ianuarie-martie 2015

Acest material a fost realizat in cadrul Atelierului de teatru comunitar și Atelierului de educație vizualădesfășurate în Casa Tranzit din Cluj în cadrul proiectului ROMEDIN, mai precis după primele șase întâlniri din cadrul acestor Ateliere.

Colajul de față este ocazie pentru noi toți să reflectăm asupra modului în care reacționăm atunci când “ĂȘTIA NE PUN SĂ FACEM CEVA” (… să părăsim și să demolăm casele noastre … să ne mutăm în afara orașului … să stăm disciplinați în bănci … să desenăm frumos …) – învățăm împreună cum să transformăm în mod creativ elementele sistemelor de putere care impun regulile și normele unei “normalități” represive, și crează diviziuni socio-spațiale între cei “adaptați” (plasați în centru), și cei “ne-integrabili” împinși la

periferie.

ateliere ROMEDIN ianuarie martie 2015

Mesajele pe care am reușit să le descifrăm de-a lungul celor șase întâlniri avute până acum cu copiii în cadrul Atelierelor, par să fie un amalgam de sentimente și gânduri, în care experiențele traumatizante ale evacuării și/sau a traiului în condiții precare se încearcă a fi depășite prin dorința de a trăi o viață de copil sau de adolescent asemănătoare cu cea a celor care nu sunt nevoiți să treacă prin astfel de experiențe.

Fără să banalizăm experiența vieții în Pata Rât și dorința SĂ JUCĂM EVACUAREA, putem spune că acești copii ne-au făcut să înțelegem mai bine provocări întâlnite de noi toți în diversele situații ale vieții: cum acceptăm vrând-nevrând să învățăm să trăim în condiții impuse de alții sau de forțe pe care nu le putem controla, prin capacitatea noastră și a celor din jur de a recrea elementele date ale acestor situații  în aranjamente care să ni se pară cel puțin suportabile, dacă nu chiar și “distractive”; sau cum reușim  să ne imaginăm că  “SCENETA NOASTRĂ POATE SĂ FIE CU FINAL FERICIT”.

ROMEDIN Newsletter nr 6

Newsletter nr 6 presents a material made withim the Community Theater Workshop and the Visual Education Workshop run in Tranzit House in Cluj-Napoca in the framwork of ROMEDIN project, in particular after the first six meetings within these Workshops. A part of this material was prepared for the 9th issue of the journal Gazeta de Artă Politică from Bucharest, an issue that addresses the topic of “Evictions and strategies of resistance”.

Newsletter_6_march_2015_ROMEDIN

 

Buletin informativ ROMEDIN nr. 6

Buletinul informativ nr 6 prezintă un material realizat in cadrul Atelierului de teatru comunitar și Atelierului de educație vizuală, desfășurate în Casa Tranzit din Cluj în cadrul proiectului ROMEDIN, mai precis după primele șase întalniri din cadrul acestor Ateliere. O parte din acest material a fost pregătit pentru numărul 9 al revistei Gazeta de Artă Politică din București, număr care are ca temă “Evacuările şi strategii de rezistenţă”, cu materiale realizate de persoane evacuate sau în pericol de a fi evacuate.

Bul_info_6_mart_2015_ROMEDIN