Buletin informativ Nr. 15 – Povestea ROMEDIN despre educația pentru dreptate și egalitate socială

Acest buletin informativ al proiectului ROMEDIN conține povestea acțiunii comemorative din 17 decembrie 2015, și ne reamintește cât au crescut copiii mutați forțat în Pata Rât de la vremea super-bufniței salvatoare (când comemorau 1 an de la evacuarea de pe strada Coastei) până la apariția crocodilului cel bun cu oamenii.

super-bufnita-copiilor

 

croco egal

 

 

 

 

 

bul info_romedin_15.docx

Povestea ROMEDIN despre educația pentru dreptate și egalitate socială

În primăvara anului 2015, într-o zi de sâmbătă, copii de la atelierul ROMEDIN de educație vizuală au văzut din curtea Casei Tranzit un crocodil în râul Someș și l-au desenat.

IMG_8088

Conturul crocodilului semăna cu configurația spațială a zonei unde locuiesc câțiva dintre copiii de la atelierul nostru, str. Cantonului fără număr.

3

În noiembrie 2015 crocodilul a început să dobândească substanță.

DSC_0130

Și a devenit tot mai clar cine este el.

DSC_0128

Crocodilul a început să transmită mesaje:                                                                         Oamenii care omoară crocodilii dăunează lumii…

care omoara croco

După atelierul ROMEDIN din 12 decembrie 2015, spațiul de lucru a fost preluat de câțiva adulți din casele modulare, de pe strada Cantonului, din Dallas și de pe strada Stephenson, dar și alte persoane din Cluj care militează pentru dreptul la locuință. Împreună, ei și ele au formulat mesajele bazate pe experiențele lor comune și particulare, pentru ca acestea să fie transmise la evenimentul de comemorare revendicativă ce se anunța pentru 17.12.2015.

atelier bannere2

Așa s-a pregătit …. Cantonului, Dallas, Coastei, Stephenson – Împreună pentru dreptate

impreuna pentru dreptate

Apoi s-a transformat în banner

vrem locuinte

Așa s-a pregătit din partea Cantonului … Nu uitați! Noi suntem ai Clujului.

ai clujului

Și apoi a fost gata pregătit să iasă în stradă

DSCN9144

S-a lucrat mai departe …

suntem egali4

Și tot mai multe mesaje s-au adunat în așteptarea zilei când vor fi ieșit în spațiul public

s-au inmultit

                       Din multitudinea de apeluri a reieșit mesajul comun al acțiunii:         SUNTEM EGALI, NU ILEGALI!

suntem ageli 3

Printre mesaje, au fost și urări de sărbători

croco sarbatori

Și încă o urare/așteptare …

DSCN9137

Comemorarea oamenilor care și-au pierdut viața muncind pe rampa de gunoi

DSCN9149

Această placă comemorativă a fost realizată în cadrul și cu sprijinul evenimentului “So Keres, Europa”, în mod special pentru MArșul de solidaritate cu romii “Oraș pentru oameni, nu pentru profit” desfășurat în Cluj-Napoca în iulie 2015. Atunci nu s-a obținut aviziul autorităților pentru amplasarea plăcii pe fost strada Coastei, pentru a marca locația evacuării forțate din acel spațiu în 17 decemrbie 2010. În 17 decembrie 2015 placa și-a găsit un loc temporar în spațiul public la intrarea în sediul tranzit.ro/cluj de pe str. Brassai nr. 5. Placa va putea fi găzduită/expusă și în alte spații, până când va putea să ajungă la locul său potrivit, strada Coastei din Cluj-Napoca.

DSCN9136

Placa care comemorează evacuarea forțată de pe strada Coastei și exprimă solidaritatea cu toți evacuații din Cluj, dar și din alte localități din România, ne aduce aminte că … SUNTEM SUFLETE, NU GUNOAIE

DSCN9146

 

                            Și apoi toate și toți am ajuns pe stradă – 17 decembrie 2015 –                                   Acțiune de comemorare revendicativă: Suntem egali, nu ilegali!

DSC_3436

Au venit și copii din atelierele ROMEDIN

DSC_3412

 

DSC_3474

 

DSC_3475

In 17.12.2015, copiii, împreună cu întreg orasul Clujul au putut învăța despre istoria invizibilă a orașului de la vechi și noi activiști pentru drepturi locative:

tunt1

tunt2

 

tunt4

 

tunt3

 

DSC_3418

 

DSC_3389

 

tunt5

                        Fotografiile de la manifestarea publică din 17.12.2016 au fost făcute de Oborocea Monika, ziarul MASZOL

Nu luasem cu noi crocodilii la evenimentul public. Așa că s-au urcat pe perete 

croco pe perete

Repetând – Suntem egali, nu ilegali.

croco egal

Ei speră că mesajul a rămas tipărit și în alte părți, nu doar pe cele 200 de insigne

suntem egali

Crocodilul sigur a memorat mesajul. Și copiii știu de ce l-au văzut în Someș.

WP_20151219_004

 

Suntem egali, nu ilegali!

ACȚIUNE DE COMEMORARE REVENDICATIVĂ 

“SUNTEM EGALI, NU ILEGALI!”

English translation: PR_dec17action2015

Militând pentru drepturi locative, evenimentul din 17.12.2015 – “Suntem egali, nu ilegali!” – constă în comemorarea unor istorii de evacuări forțate, de nesiguranță locativă, de împingere spre locuire informală și precară, de discriminare și rasism instituționalizat în Cluj-Napoca. Sunt fenomene trăite de mii de persoane marginalizate de etnie romă, dar și de alte etnii, cu care romii din Pata Rât, de pe strada Stephenson, și alți cetățeni, se solidarizează prin revendicarea dreptului la locuințe adecvate și accesibile în oraș. Acțiunea trece prin locațiile centrale ale urbei unde în ultimii ani s-au derulat acțiuni publice pentru a condamna evacuarea forțată de pe strada Coastei în 17 decembrie 2010 și pentru a revendica dreptul la locuire ca un drept fundamental al omului.

banner mic mic

com presa_comemor_revend_17dec15 (1)

Suntem egali, nu ilegali!” aduce în atenția opiniei publice și a autorităților că dezvoltarea orașului nu trebuie să însemne excluderea din spațiul său a oamenilor care nu au bani să dobândească locuințe de pe piața privată. Și locatarii zonelor defavorizate aparțin acestui oraș, și ei trebuie să beneficieze de investițiile dezvoltării locale. Guvernarea centrală și locală sunt  responsabile față de violarea structurală a drepturilor civico-politice și social-economice ale oamenilor. Statul poate și trebuie să intervină în sprijinul celor care au fost împinși în sărăcie extremă, inclusiv prin asigurarea unor locuințe decente ca o formă de protecție socială.

DSCN9109

Cu această ocazie, oamenii din Pata Rât, din casele modulare, din colonia Dallas și de pe strada Cantonului, precum și de pe strada Stephenson și alți cetățeni ai Clujului se alătură mișcărilor sociale anti-austeritate, reiterând că sărăcia ucide. Ei își ridică vocea “împreună pentru dreptate” în spațiul public al Clujului, pentru recunoașterea lor ca cetățeni egali ai orașului, pentru că toți “suntem suflete, nu gunoaie” și pentru asigurarea dreptului la “locuințe sociale, fără discriminare” tuturor persoanelor marginalizate social.

DSCN9117

 

Ce comemorăm?

DSCN9132

 

DSCN9140

 

DSCN9125

DSCN9128

 

Cluj – 6 ani de activism civic pentru dreptul la locuire adecvată (2010-2015)

DE LA Împotriva ghetoizării romilor din orașul Cluj – 11.04.2010

PÂNĂ LA Suntem egali, nu ilegali! – 17.12.2015

 

Ce facem?

17.00-19.00: Traseul comemorării – Str. Memorandumului, Calea Moților, Str. Petru Maior, Piața Lucian Blaga, Str. Napoca, Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Str. Dávid Ferenc, Str. Brassai Sámuel

19.00: Inaugurarea plăcii comemorative a evacuărilor forțate din oraș – Sediul tranzit.ro/cluj, Str. Brassai Sámuel nr. 5.

Organizatori: Fundația Desire pentru Deschidere și Reflecție Socială; Asociația Comunitară a Romilor din Coastei; Locatari din Dallas, strada Cantonului și strada Stephenson; Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire; Amnesty International; European Roma Rights Centre; tranzit.ro/cluj, SOS (Societate Organizată Sustenabil)

suntem egali

Discuții despre atribuirea locuințelor sociale în municipiul Cluj-Napoca

În 16.12.2015 s-a desfășurat ultima Ședință a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca din anul 2015, care a inclus pe ordinea sa de zi și discutarea criteriilor de eligibilitate și de selecție utilizate în procesul de atribuire a locuințelor sociale în municipiul Cluj-Napoca.

1.

Pe de o parte s-a discutat și aprobat de către consilierii locali rezultatele preliminare ale procesului de selecție a beneficiarilor de locuințe sociale care au depus cereri în acest sens în anul 2015.  

Punctul 25. Proiect de hotarare privind aprobarea listei provizorii de prioritati pentru anul 2016, in vederea repartizarii, prin inchiriere, a locuintelor sociale din fondul locativ de stat, a termenului de depunere a contestatiilor si a componentei Comisiei de solutionare a contestatiilor. punctul 25_sedinta CL 16.12.2015

Participând la această ședință publică din partea Grupului de Acțiune Locală pentru Incluziune Locativă (GALIL) care a depus în noiembrie 2015 o serie de propuneri de modificare a criteriilor de atribuire a locuințelor sociale, Simona Ciotlăuș și Enikő Vincze au adus în discuție caracterul discriminatoriu al criteriilor definite în HCL 150/2013 pe baza cărora peste 41% din cererile de locuințe sociale depuse în anul 2015 au fost declarate neeligibile. Fragmente din discuțiile înregistrate la acest punct: Sedinta Consiliu Local Cluj-Napoca 16 decembrie 2015 extract punctul 25

2.

La punctul 27 de pe ordinea de zi a ședinței CL din 16.12.2015 consilierii locali au discutat și aprobat propunerea Comisiei mixte pentru repartizarea locuințelor fond de stat cu privire la modificarea HCL 150/2013.

Punctul 27. Proiect de hotarare privind modificarea si completarea Anexelor 1, 2 si 3 ale Hotararii nr. 150/2013 (criteriile de punctare [criterii de eligibilitate si de selectie] pentru solutionarea cererilor de locuinte sociale si repartizarea acestora in regim de inchiriere, formularele de inscriere pe listele de prioritati la locuintele sociale, documentele justificative pentru intocmirea dosarelor, stabilirea datei si locului de depunere a dosarelor, precum si modul de comunicare a acestor informatii catre solicitanti). punctul 27_sedinta din 16.12.2015

Fragmente din discuțiile consilierilor locali înregistrate la acest punct: Sedinta Consiliu Local Cluj-Napoca 16 decembrie 2015 extract punctul 27

Simona Ciotlăuș și Enikő Vincze, chiar dacă s-au înscris de la începutul ședinței (și) la acest punct, nu au primit acordul din partea președintelui de ședință pentru luare de cuvânt. Din acest motiv, luarea de cuvânt din partea acestora a avut loc doar parțial și doar la finalul întregii ședințe a Consiliului Local (dei doar după ce votul consilierilor locali a avut deja loc la punctul 27), la capitolul diverse. Fragmente din înregistrarea discuțiilor de la acest punct: Sedinta Consiliu Local Cluj-Napoca 16 decembrie 2015 extract rubrica diverse