Dan Păvăloiu – mesaj de recunoaștere: munca de pe rampa din Pata Rât

Mesaj de conștientizare și recunoaștere, 29.11.2016: Dan Păvăloiu, despre munca de pe rampa de stocare a deșeurilor din Pata Rât – campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie derulată de Fundația Desire.                              (Camera și montaj: Radiu Gaciu)

Efectele incendiului de pe strada Cantonului

Familia Anei Adam. ca multe alte familii de pe strada Cantonului, stătea într-o casă de termopan închiriată de la organizația Ecce Homo pe baza unui contract de comodat. La baza acestui act stau acordurile de parteneriat încheiate între Ecce Homo și Primăria Cluj-Napoca în 2004 și 2005, privind amplasarea a 50 de case de termopan pe str. Cantonului.

Casa ei și a familiei sale compusă din șase membrii a fost arsă pană la temelii împreună cu toate bunurile ei pe urma incendiului de pe strada Cantonului din 19 noiembrie 2016.

Camera și montaj: Radu Gaciu

Campania Căși sociale ACUM! la ședința Consiliului Local

Înregistrarea Ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din 28 noiembrie 2016, la care am participat, este accesibilă prin site-ul Primaria Cluj-Napoca,

https://www.youtube.com/watch?v=_FBVxZIY-ak&feature=youtu.be

 

Intervențiile Campaniei Căși sociale ACUM! la punctele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, prin mesaje-planșe legate de temele acestora:

plansa-executie-bugetara-page-001

 

Punctul 2. Execuția bugetară

 

 

 

plansa-3_comisia-mixta-de-locuire-page-001

Punctul 3. Comisia mixtă de locuire

plansa-5_inchirieri-bunuri-page-001-1

 

 

 

 

 

 

Punctul 5, Închiriere bunuri

 

 

 

punctul-7

 

Punctele 7-13, Treceri în domeniul public

 

 

 

punctul-27

 

Punctul 27, Plângere prealabilă

 

 

 

plansa-29_sanatate-publica-page-001

 

 

Punctul 29, Sănătate publică

 

 

 

punctul-32

 

Punctul 32, Reorganizarea RADP

 

 

 

punctul-34

 

Punctul 34, Lucrări de protejare și intervenție

 

 

 

punctul-37

 

 

Punctul 37, Preluare clădiri

 

 

 

 

****

https://www.youtube.com/watch?v=_FBVxZIY-ak&feature=youtu.be

Punctul 48a – Lista rezultate preliminare pentru repartizarea locuințelor sociale1.04.02 –  1.16.30.

Intervenție:

Eniko Vincze despre situația reflectată de această listă în ceea ce privește solicitanții care au primit punctaj, respectiv solicitanții declarați neeligibili, rezultate-preliminare-page-001despre planurile de construcție de locuințe sociale pe str. Sighișoarei, Ghimeșului și cartierul Borhanci, despre locuințele libere în Cluj-Napoca, despre clădirile din domeniul public al municipiului unde în 2013 trebuiau realizate 15 apartamente cu scopul începerii relocării persoanelor mutate în zona Pata Rât, despre bugetul alocat pentru locuințe și cheltuirea acestuia,

plansa-executie-bugetara-page-001

Cu răspunsuri de la primarul Emil Boc, comentarii de domnii consilieri Florin Stamatian, Radu Moisin, Gabriel Horia Nasra.

Punctul Diverse – 1.34.40 : 2.05.27.

Intervenție:

Simona Ciotlaus despre Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială în Cluj-Napoca initiativa-cetateneascadepusă în atenția Primăriei și Consiliului Local cu apropae 800 de semnături de Fundația Desire în 28.11.2016.

Mihai Ciorba despre condiția muncitorilor dallas-si-muncitorii-rampei-page-001angajați pe rampa RADP precum și despre locuirea informală în colonia Dallas și consecințele acestuia în ceea ce privește excluderea de la utilități și forme legale.

Ioan Doghi despre locuirea informală pe strada Cantonului, în spatele căreia stau acordurile de parteneriat între Primăria Cluj și organizația Ecce Homo, precum și contractele de comodat între Ecce Homo și locatari. incendiu-cantonului

Ana Adam, a cărei casă de termopan a ars în totalitate, soțul ei fiind încă la terapie intensivă de pe urma arsurilor suferite, fiul, nora și cei doi nepoți ai ei devenind persoane fără adăpost care au solicitat ajutorul de urgență ce revine în astfel de situații victimelor, precum și locuință de necesitate pe perioadă determinată și acordarea unui punctaj suplimentar cererii sale de locuințe sociale depuse în 2016;

case-modulare_rampe-distanta-page-001

Greta Linda despre condițiile de locuire din casele modulare, apropierea rampelor de stocare temporară a deșeurilor, și dorința locatarilor de a se întoarce în oraș. Cu răspunsuri din partea primarului și consilierilor amintiți și mai sus.

Din partea echipei campaniei Căși sociale ACUM și a campaniei Consultati-ne.#Romiinusuntgunoaie au mai participat: George Zamfir, Tina Papusika, Berki Mihaela, Alexandru Greta, Redmond Barry, împreună cu Ioana Bălănescu

Rezultatele preliminare ale repartizării locuințelor sociale în Cluj-Napoca – REVENDICĂ-ȚI DREPTUL LA ORAȘ!

logo casi sociale color

Primăria a publicat rezultatele preliminare ale evaluării cererilor de locuințe sociale depuse în 2016. Lista se va adopta de către Consiliul Local luni, 28 noiembrie. Apoi urmează perioada de 30 de zile de depunere a contestațiilor. Campania Căși sociale ACUM propune tuturor solicitanților să depună contestații: cei care au primit punctaj, să ceară defalcarea punctajului pe fiecare criteriu în parte. În ceea ce privește “neeligibilii” – observați mai întâi în procesul verbal făcut public de primărie http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/48a.pdf) de ce ați fost declarați neeligibili. Dacă, de exemplu, motivul a fost că aveți doar venituri din drepturi de asistență socială, contestați acest motiv făcând referire la faptul că Legea asistenței sociale definește Venitul Minim Garantat (VMG) ca o formă de venit. Cereți toți să vi se explice câte puncte ați primit la capitolul de CAz de forță majoră și de ce, sau, din contra, dacă nu ați primit nici un punct, de ce nu vi s-a acordat nici un punct.

Numărul total de cereri depuse în 2016 la nivelul întregului oraș: 384. Conform rezultatelor preliminare, dintre acestea 254 de cereri au primit punctaj (66%), iar 130 au fost declarate neeligibile (34%). În anul 2016, Campania Căși sociale ACUM a Fundației Desire, prin Eniko Vincze, Simona Ciotlaus, George Zamfir, Ioan Doghi, Tina Papusika, Berki Mihaelasi Alexandru Mureșan, a susținut 83 de familii de strada Cantonului în demersul lor de întocmire și depunere a cererilor de locuințe sociale. Dintre ele 49 de cereri au primit punctaj (59%), iar 34 au fost declarate neeligibile (41%). Față de anul trecut, când de pe strada Cantonului s-au depus 94 de cereri din care 11 au fost declarate eligibile (11%), rezultatele s-au îmbunătățit (59% dintre cereri fiind eligibile). ASTA SE DATOREAZĂ ÎN MARE PARTE LUPTEI NOASTRE COMUNE PENTRU MODIFICAREA CRITERIILOR DE ATRIBUIRE DE LOCUINȚE SOCIALE. ÎN DECEMBRIE 2015, LA PROPUNEREA NOASTRĂ, CONSILIUL LOCAL A ACCEPTAT SĂ ÎI CONSIDERE ELIGIBILI ȘI PE CEI CARE AU VENITURI DIN CONTRACTE PE PERIOADĂ DETERMINATĂ, RENUNȚÂND LA SINTAGMA ABSURDĂ PE CARE O FOLOSEA DE CÂȚIVA ANI, ACEEA DE “VENIT PERMANENT”. dosarul-politicii-de-locuinte-sociale-din-cluj_final-page-001

ACEST FAPT DEMONSTREAZĂ ÎNCĂ ODATĂ, CĂ, DACĂ SE MODIFICĂ CRITERIILE IMPUSE DE POLITICILE DE AUSTERITATE, ATUNCI PERSOANELE MARGINALIZATE SOCIAL VOR AVEA ACCESS LA LOCUINȚE SOCIALE.

ȘI ÎNCĂ ESTE NEVOIE DE MAI MULTE MODIFICĂRI, PENTRU CĂ MULTE CRITERII AU RĂMAS DISCRIMINATORII ȘI NU TRANSPUN ADECVAT PREVEDERILE LEGISLAȚIEI LOCUIRII IN HOTĂRÂRILE LOCALE: PUNCTAREA CONDIȚIILOR DEPRIVATE DE LOCUIRE, PUNCTAREA STĂRII DE SĂNĂTATE, PUNCTAREA LOCUIRII ÎN MEDII TOXICE ȘI IZOLATE, ETC. ETC.

img_0903MAI MULT, ESTE NEVOIE DE CREȘTEREA FONDULUI DE LOCUINȚE SOCIALE DIN FONDUL LOCATIV DE STAT, SAU DE LOCUINȚE PUBLICE. Toate aceste propuneri sunt formulate în INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ PENTRU O POLITICĂ JUSTĂ DE LOCUIRE SOCIALĂ, lansată la FORUMUL PENTRU LOCUINȚE SOCIALE din 3 octombrie 2016.

Semnați aici http://www.petitieonline.com/initiativa_cetneasca_pentru_o_politica_justa_de_locuire_sociala

Inegalitatea în accesul la locuințe sociale rezultă din decizii politice. DOSARUL POLITICII DE LOCUINȚE SOCIALE DIN ORAȘUL CLUJ demonstrează prin documente și cifre cum au evoluat procedurile de atribuire de locuințe sociale între 2005-2015, evidențiind când și câți am devenit neeligibili datorită acestei politici și cum se leagă restricțiile politicilor locale de locuire de reforma neoliberală a statului. Reținem aici: printre cei care au depus cereri de locuințe sociale în 2007, în anul următor s-au repartizat 271 de locuințe datorită construirii blocurilor din bani publici în zona fostului Oser. DACĂ PRIMĂRIA AR FI ALOCAT BANI DIN BUGETUL LOCAL PENTRU CONSTRUIREA DE LOCUINȚE SOCIALE DE MĂRIMEA PROIECTULUI OSER, TOATE CELE 254 DE FAMILII DECLARATE ELIGIBILE ÎN 2016 AR FI AVUT ȘANSA SĂ PRIMEASCĂ LOCUINȚĂ SOCIALĂ ÎN 2017. În contestațiile depuse solicitați distribuirea IMEDIATA a locuintelor sociale libere din oraș, și solicitați ALOCAREA UNUI BUGET DIN BUGETUL LOCAL ASTFEL ÎNCÂT ACESTA, ÎN CADRUL UNOR PLANURI MULTIANUALE, SĂ ASIGURE CONSTRUIREA ȘI/SAU CREȘTEREA FONDULUI PRIN ALTE MĂSURI CU CEL PUȚIN 100 DE LOCUINȚE PUBLICE PE AN. 

candamdevenit_p4_01redimensionat3  p3_catisuntem_web_final

 

 

 

 

 

 

Scrisoarea noastră deschisă către Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Cluj-Napoca din 23.11.2012, ARDE CLUJULa arătat cum funcționează procesul de excluziune de la dreptul la locuire si din oras în cazul persoanelor de etnie romă ce aparțin de clasa muncitoare precarizată. 

cantonului_1

Depunem INIȚIATIVA luni, 28 noiembrie, CU OCAZIA ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL.

SUSȚINEȚI CÂT MAI MULȚI JUSTIȚIA LOCATIVĂ! 12347655_1735023726725726_2519810273299844473_n

 

 

 

 

 

LUPTAȚI PENTRU DREPTUL LA ORAȘ!

Scrisoare deschisă către Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Cluj-Napoca

Arde Clujul!
700 de persoane în 168 de locuințe neconvenționale pe 0.1 Km

În data de 19 noiembrie 2016, în Municipiul Cluj-Napoca au ars într-un incendiu șapte locuințe, vigilența vecinilor făcând să nu fie și victime omenești.

scrisoare-deschisa_arde-clujul_23noi

Administrația publică locală trebuie să ia măsurile necesare ACUM pentru acordarea de locuințe sociale persoanelor la a căror marginalizare a contribuit. Cu acest scop, trebuie să decidă de urgență:

  1. Alocarea de urgență a unor locuințe familiilor afectate de incendiu din locuințele libere din patrimoniul administrației publice locale. (Conform răspunsului biroului massmedia nr. 48220/101/19.02.2016, există un număr de 90 de locuințe libere);
  2. Alocarea restului de locuințe libere celorlalte familii de pe str. Cantonului pentru a preveni repetarea unor tragedii asemănătoare.

cantonului_1

Ilustrate din Cluj – colonia Dallas

Dragi clujeni, Avem nevoie de lumină, avem nevoie de buletine să ne putem încadra într-un loc de muncă, să avem o stradă și un număr de stradă. E nevoie de o insfrastructură, este nevoie de îmbunătățiri în comunitate, iar pentru asta avem nevoie de schimbarea pământului din pământ industrial în pământ intravilan. Cine ne poate ajuta cu siguranță ca cetățean din județul Cluj, gândesc că este cel care ne reprezintă în fruntea primăriei. Și cred că dl. primar trebuie să găsească soluția! De asemenea, locurile de muncă  trebuie îmbunătățite pentru că oamenii muncesc în condiții foarte toxice și murdare. Având în vedere că acest loc de muncă care li s-a oferit temporar este foarte periculos deoarece le afectează mult sănătatea, nu poți să vorbești despre un viitor adevărat, ci este o promisiune temporară a celor care au vrut să scape de romii din Pata Rât. Îmbunătățirea locului de muncă înseamnă asistență socială, un salariu decent, pe perioadă nedeterminată, nu în rampe temporare, și cu sporuri de toxicitate și rușine. Mihai Gheorghe Ciorbă, pastor din Dallas, Pata Rât                           (Grafică: Radu Gaciu)

colaj2fata

Muncitorii de pe platformele pentru stocarea temporară a deșeurilor din Pata Rât sunt în mare măsură muncitorii care au lucrat și pe vechea rampă de deșeuri a orașului începând cu sfârșitul anilor 1960. Ei au asigurat de patru decenii selectarea deșeurilor în condiții de muncă de mare toxicitate, fără protecție și fără să li recunoscută valoarea muncii lor. O parte dintre muncitori sunt angajați acum cu contract de muncă pe rampa temporară RADP. Dar munca lor este încadrată ca muncă desfășurată in condiții normale și nu primesc sporuri care le-ar asigura salarii mai mari. Muncitorii de pe rampă locuiesc în mare parte în colonia Dallas, pe terenul aflat în proprietatea Fundației Pro Rroma, organizația care a sprijinit locatarii în efortul lor de a îmbunătăți condițiile de trai din colonie. Însă, neavând sprijin din partea autorităților, Pro Rroma nu a putut autoriza locuințele pe care le-a construit pe acest teren, astfel oamenii nu se pot conecta la utilități și nu pot avea acte de identitate cu domiciliu. Dacă aceste locuințe s-ar autoriza, ei ar putea deveni chiriași, iar când vor avea șansa să primească locuință socială altundeva în oraș, s-ar putea muta de aici.

 

“Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!“, Fundația Desire, 2016 – Campania își propune să atragă atenția autorităților publice, companiilor și altor actori implicați, că este obligația lor să implementeze măsuri de protecție față de persoanele afectate de diverse proiecte de dezvoltare de infrastructură și de a combate rasismul de mediu care afectează sănătatea și viața persoanelor și familiilor marginalizate social, printre ele persoane și familii aparținând etniei romilor.

Bob Rădulescu – mesaj de conștientizare: rampa de deșeuri din Pata Rât

Mesaj de conștientizare și solidaritate, 15.11.2016: Bob Rădulescu, despre rampa de stocare a deșeurilor din Pata Rât, muncitorii săi și locuirea în zonă – campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie, derulată de Fundația Desire.

Camera și montaj: Radu Gaciu

Comunicat de presă cu ocazia campaniei electorale pentru alegeri parlamentare, noiembrie 2016

Prin campaniile sale, Căși sociale ACUM (derulată din martie), precum și Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie (cu începere din septembrie anul curent), Fundația Desire transmite mesaje candidaților la alegerile parlamentare din decembrie 2016.desire_logo-01

Activismul nostru civico-politic contribuie la crearea unei presiuni critice asupra partidelor politice de a recunoaște că inegalitățile de venit, sărăcia, deprivarea locativă și discriminarea instituțională sunt efecte ale unor decizii politice. Cu o altă politică în domeniul muncii și al locuirii, prin care nu ar mai urmări în primul rând susținerea acumulării de capital, legiuitorii și guvernanții locali și centrali ar putea să acționeze asupra cauzelor structurale ale precarizării și stigmatizării categoriilor sociale ce nu au în proprietate privată mijloace de producție și/sau spații de locuit. În spiritul practicii sale de a îmbina analiza critică cu acțiuni activiste, în luna precedentă Fundația Desire a articulat aceste mesaje prin mai multe acțiuni.

 

Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială, parte din “Dosarul politicii de locuințe sociale din Cluj-Napoca”, propune pe de o parte măsuri de creștere a stocului de locuințe sociale din fondul locativ public. Pe de altă parte, ea recomandă modificarea criteriilor de atribuire a locuințelor sociale din HCL 415/2015 astfel încât acestea să faciliteze accesul la locuințe adecvate al persoanelor marginalizate social. Am lansat Inițiativa în 3 octombrie, de Ziua Mondială a Locuirii, în cadrul Forumului pentru Locuințe Sociale, împreună cu seria de filme documentare “Rutele evacuărilor spre strada Cantonului (1996-2016)”. Până în prezent peste 700 de persoane au semnat petiția online și fizic. Suportul este binevenit în continuare – inițiativa va fi depusă spre finalul lunii noiembrie în atenția administrației publice locale. Ea poate fi semnată aici:

http://www.petitieonline.com/initiativa_cetneasca_pentru_o_politica_justa_de_locuire_sociala

În Petiția adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la procedura de atribuire a locuințelor sociale în orașul Cluj am demonstrat că această procedură înscrisă în HCL 415/2015, dar cu un istoric mult mai lung, afectează în mod inegal diferite categorii sociale având efecte discriminatorii asupra persoanelor marginalizate social. Petiția 6247/20.10.2016 poate fi consultată aici: https://www.desire-ro.eu/wp-content/uploads/petitie-CNCD_locuinte-sociale_Desire_Cluj_oct-2016.doc.pdf. logo casi sociale color

Tot în acest sens, într-un spirit pro-activ am formulat recomandări către Guvernul României cu privire la cum să integreze, printre altele, următorul principiu în Strategia Națională a Locuirii și în Normele metodologice de aplicare a legii locuinței: Nevoia de o reformă legislativă și instituțională care să coreleze legislația locuirii cu cea socială și cea a non-discriminării, precum și cu legislația administrației publice, dar și cea a construcțiilor și urbanismului, astfel încât la toate nivelele administrației publice să se impună prevederi clare și explicite cu privire la obligația și modul în care incluziunea locativă a persoanelor marginalizate să funcționeze ca parte organic integrată în politica incluziunii sociale.

În ceea ce privește posibilitatea valorificării patrimoniului comunitar nefolosit ca instrument al creșterii stocului de locuințe sociale din fondul locativ de stat, în 31.10.2016 ne-am adresat cu o Scrisoare deschisă Guvernului României și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Am transmis apelul nostru și către organizații non-profit cu caracter cultural din România care militează pentru facilitarea utilizării spațiilor vacante cu scopul găzduirii unor inițiative cultural-comunitare. Scrisoarea deschisă poate fi citită la adresa: https://www.desire-ro.eu/wp-content/uploads/scris-deschisa_guvern-all_reconvertire_locuinte.pdf

 

Campania “Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” completează campania “Căși sociale ACUM” a Fundației Desire cu un alt set de subiecte politice legate de inegalitățile de clasă produse de economia politică capitalistă și de rasism. Pornind de la realitățile locuirii și muncii în zona Pata Rât, (re)aducem în atenția candidaților la alegerile parlamentare din 2016 cum sunt afectate persoanele cele mai precarizate din Cluj-Napoca de rasismul de mediu. Acesta funcționează ca un tip de rasism care contribuie la exploatarea muncii din medii poluate (cum sunt rampele de deșeuri din Pata Rât), dar și la împingerea persoanelor marginalizate înspre spații locative aflate în proximitatea acelorași medii toxice ce pun în pericol sănătatea și viața lor. Temele concrete asupra cărora atragem atenția sunt multiple.

►Drepturile muncitorilor de pe rampele de deșeuri, având domiciliul în colonia Dallas de patru decenii fără de a fi beneficiat de suport din partea autorităților în ceea ce privește îmbunătățirea accesului lor la resurse elementare.crnsg_sigla_5

►Amplasarea stațiilor de stocare temporară a deșeurilor la 300 de metri de zona caselor modulare, definită ca zonă de locuire în 2010 de către autorități și relocarea forțată aici a familiilor evacuate de pe str. Coastei în același an.

►Neglijarea obligațiilor administrației publice locale asumate față de locatarii de pe strada Cantonului în acorduri de parteneriat încheiate de către Primăria orașului Cluj cu organizații de caritate la începutul anilor 2000. Lucru care perpetuează precaritatea condițiilor de locuire și nesiguranța locativă a oamenilor care au ajuns aici în urma seriei de evacuări la care au fost supuși în ultimele două decenii.

 

Așteptăm de la câștigătorii alegerilor din decembrie 2016 să ducă cu ei, din Cluj în Parlament, aceste probleme politice și să inițieze și susțină demersuri legislative ce vor facilita soluționarea lor și la nivelul orașului nostru.

Deoarece problema locuirii precare în spaţii marginale este una sistemică, soluţiile constau în intervenţii sistemice. Acestea trebuie să fie gândite ca parte a:

  • unei politici a muncii şi a ocupării care asigură drepturile muncii, salarii şi protecţie adecvată pentru muncitori;colaj-5
  • unei politici de redistribuire socială bazată pe taxare progresivă ce permite investiţii ale statului în bunăstarea populaţiei defavorizate, respectiv în asigurarea unor servicii publice şi sociale adecvate;
  • unei politici de locuire cu proceduri şi resurse financiare ce permit creşterea stocului de locuinţe sociale din fondul locativ de stat precum şi cu reglementări clare şi obligaţii ale administraţiei publice locale de a asigura accesul persoanelor marginalizate la locuinţe sociale adecvate.

Avem nevoie de modificarea Codului Muncii, avem nevoie de modificarea legislaţiei locuirii astfel încât aceasta să susţină persoanele marginalizate social în mod direct, de legi care interzic evacuările forţate, de proceduri care facilitează legalizarea aşezărilor informale, de măsuri de control al chiriilor pe piaţa privată de locuinţe, avem nevoie de asigurare medicală și pentru cei care nu lucrează în economia formală, avem nevoie de 6% pentru educaţie, de programe şcoală după şcoală finanţate de la stat. Avem nevoie de societate civilă critică, de mişcări sociale progresiste care reclamă intervenţia statului în favoarea cetăţenilor şi avem nevoie de partide politice care să susţină aceste schimbări.

 

Echipa Fundației Desire

Sigla Campaniei Căși sociale ACUM!: Dénes Miklósi, Răzvan Botiș

Sigla Campaniei Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie și Colaj foto realizat de Radu Gaciu: “Autoritățile susțin că e legal ca o stație de transfer a deșeurilor să existe la 200 metri de locuințele din Pata Rât. Ție ți-ar plăcea să fie în oraș, lângă locuința ta sau locul tău de muncă?”