Dan Păvăloiu – mesaj de recunoaștere: munca de pe rampa din Pata Rât

Mesaj de conștientizare și recunoaștere, 29.11.2016: Dan Păvăloiu, despre munca de pe rampa de stocare a deșeurilor din Pata Rât – campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie derulată de Fundația Desire.                              (Camera și montaj: Radiu Gaciu)

Efectele incendiului de pe strada Cantonului

Familia Anei Adam. ca multe alte familii de pe strada Cantonului, stătea într-o casă de termopan închiriată de la organizația Ecce Homo pe baza unui contract de comodat. La baza acestui act stau acordurile de parteneriat încheiate între Ecce Homo și Primăria Cluj-Napoca în 2004 și 2005, privind amplasarea a 50 de case de termopan pe str. Cantonului.

Casa ei și a familiei sale compusă din șase membrii a fost arsă pană la temelii împreună cu toate bunurile ei pe urma incendiului de pe strada Cantonului din 19 noiembrie 2016.

Camera și montaj: Radu Gaciu

Campania Căși sociale ACUM! la ședința Consiliului Local

Înregistrarea Ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din 28 noiembrie 2016, la care am participat, este accesibilă prin site-ul Primaria Cluj-Napoca,

https://www.youtube.com/watch?v=_FBVxZIY-ak&feature=youtu.be

 

Intervențiile Campaniei Căși sociale ACUM! la punctele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, prin mesaje-planșe legate de temele acestora:

plansa-executie-bugetara-page-001

 

Punctul 2. Execuția bugetară

 

 

 

plansa-3_comisia-mixta-de-locuire-page-001

Punctul 3. Comisia mixtă de locuire

plansa-5_inchirieri-bunuri-page-001-1

 

 

 

 

 

 

Punctul 5, Închiriere bunuri

 

 

 

punctul-7

 

Punctele 7-13, Treceri în domeniul public

 

 

 

punctul-27

 

Punctul 27, Plângere prealabilă

 

 

 

plansa-29_sanatate-publica-page-001

 

 

Punctul 29, Sănătate publică

 

 

 

punctul-32

 

Punctul 32, Reorganizarea RADP

 

 

 

punctul-34

 

Punctul 34, Lucrări de protejare și intervenție

 

 

 

punctul-37

 

 

Punctul 37, Preluare clădiri

 

 

 

 

****

https://www.youtube.com/watch?v=_FBVxZIY-ak&feature=youtu.be

Punctul 48a – Lista rezultate preliminare pentru repartizarea locuințelor sociale1.04.02 –  1.16.30.

Intervenție:

Eniko Vincze despre situația reflectată de această listă în ceea ce privește solicitanții care au primit punctaj, respectiv solicitanții declarați neeligibili, rezultate-preliminare-page-001despre planurile de construcție de locuințe sociale pe str. Sighișoarei, Ghimeșului și cartierul Borhanci, despre locuințele libere în Cluj-Napoca, despre clădirile din domeniul public al municipiului unde în 2013 trebuiau realizate 15 apartamente cu scopul începerii relocării persoanelor mutate în zona Pata Rât, despre bugetul alocat pentru locuințe și cheltuirea acestuia,

plansa-executie-bugetara-page-001

Cu răspunsuri de la primarul Emil Boc, comentarii de domnii consilieri Florin Stamatian, Radu Moisin, Gabriel Horia Nasra.

Punctul Diverse – 1.34.40 : 2.05.27.

Intervenție:

Simona Ciotlaus despre Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială în Cluj-Napoca initiativa-cetateneascadepusă în atenția Primăriei și Consiliului Local cu apropae 800 de semnături de Fundația Desire în 28.11.2016.

Mihai Ciorba despre condiția muncitorilor dallas-si-muncitorii-rampei-page-001angajați pe rampa RADP precum și despre locuirea informală în colonia Dallas și consecințele acestuia în ceea ce privește excluderea de la utilități și forme legale.

Ioan Doghi despre locuirea informală pe strada Cantonului, în spatele căreia stau acordurile de parteneriat între Primăria Cluj și organizația Ecce Homo, precum și contractele de comodat între Ecce Homo și locatari. incendiu-cantonului

Ana Adam, a cărei casă de termopan a ars în totalitate, soțul ei fiind încă la terapie intensivă de pe urma arsurilor suferite, fiul, nora și cei doi nepoți ai ei devenind persoane fără adăpost care au solicitat ajutorul de urgență ce revine în astfel de situații victimelor, precum și locuință de necesitate pe perioadă determinată și acordarea unui punctaj suplimentar cererii sale de locuințe sociale depuse în 2016;

case-modulare_rampe-distanta-page-001

Greta Linda despre condițiile de locuire din casele modulare, apropierea rampelor de stocare temporară a deșeurilor, și dorința locatarilor de a se întoarce în oraș. Cu răspunsuri din partea primarului și consilierilor amintiți și mai sus.

Din partea echipei campaniei Căși sociale ACUM și a campaniei Consultati-ne.#Romiinusuntgunoaie au mai participat: George Zamfir, Tina Papusika, Berki Mihaela, Alexandru Greta, Redmond Barry, împreună cu Ioana Bălănescu

Rezultatele preliminare ale repartizării locuințelor sociale în Cluj-Napoca – REVENDICĂ-ȚI DREPTUL LA ORAȘ!

logo casi sociale color

Primăria a publicat rezultatele preliminare ale evaluării cererilor de locuințe sociale depuse în 2016. Lista se va adopta de către Consiliul Local luni, 28 noiembrie. Apoi urmează perioada de 30 de zile de depunere a contestațiilor. Campania Căși sociale ACUM propune tuturor solicitanților să depună contestații: cei care au primit punctaj, să ceară defalcarea punctajului pe fiecare criteriu în parte. În ceea ce privește “neeligibilii” – observați mai întâi în procesul verbal făcut public de primărie http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/48a.pdf) de ce ați fost declarați neeligibili. Dacă, de exemplu, motivul a fost că aveți doar venituri din drepturi de asistență socială, contestați acest motiv făcând referire la faptul că Legea asistenței sociale definește Venitul Minim Garantat (VMG) ca o formă de venit. Cereți toți să vi se explice câte puncte ați primit la capitolul de CAz de forță majoră și de ce, sau, din contra, dacă nu ați primit nici un punct, de ce nu vi s-a acordat nici un punct.

Numărul total de cereri depuse în 2016 la nivelul întregului oraș: 384. Conform rezultatelor preliminare, dintre acestea 254 de cereri au primit punctaj (66%), iar 130 au fost declarate neeligibile (34%). În anul 2016, Campania Căși sociale ACUM a Fundației Desire, prin Eniko Vincze, Simona Ciotlaus, George Zamfir, Ioan Doghi, Tina Papusika, Berki Mihaelasi Alexandru Mureșan, a susținut 83 de familii de strada Cantonului în demersul lor de întocmire și depunere a cererilor de locuințe sociale. Dintre ele 49 de cereri au primit punctaj (59%), iar 34 au fost declarate neeligibile (41%). Față de anul trecut, când de pe strada Cantonului s-au depus 94 de cereri din care 11 au fost declarate eligibile (11%), rezultatele s-au îmbunătățit (59% dintre cereri fiind eligibile). ASTA SE DATOREAZĂ ÎN MARE PARTE LUPTEI NOASTRE COMUNE PENTRU MODIFICAREA CRITERIILOR DE ATRIBUIRE DE LOCUINȚE SOCIALE. ÎN DECEMBRIE 2015, LA PROPUNEREA NOASTRĂ, CONSILIUL LOCAL A ACCEPTAT SĂ ÎI CONSIDERE ELIGIBILI ȘI PE CEI CARE AU VENITURI DIN CONTRACTE PE PERIOADĂ DETERMINATĂ, RENUNȚÂND LA SINTAGMA ABSURDĂ PE CARE O FOLOSEA DE CÂȚIVA ANI, ACEEA DE “VENIT PERMANENT”. dosarul-politicii-de-locuinte-sociale-din-cluj_final-page-001

ACEST FAPT DEMONSTREAZĂ ÎNCĂ ODATĂ, CĂ, DACĂ SE MODIFICĂ CRITERIILE IMPUSE DE POLITICILE DE AUSTERITATE, ATUNCI PERSOANELE MARGINALIZATE SOCIAL VOR AVEA ACCESS LA LOCUINȚE SOCIALE.

ȘI ÎNCĂ ESTE NEVOIE DE MAI MULTE MODIFICĂRI, PENTRU CĂ MULTE CRITERII AU RĂMAS DISCRIMINATORII ȘI NU TRANSPUN ADECVAT PREVEDERILE LEGISLAȚIEI LOCUIRII IN HOTĂRÂRILE LOCALE: PUNCTAREA CONDIȚIILOR DEPRIVATE DE LOCUIRE, PUNCTAREA STĂRII DE SĂNĂTATE, PUNCTAREA LOCUIRII ÎN MEDII TOXICE ȘI IZOLATE, ETC. ETC.

img_0903MAI MULT, ESTE NEVOIE DE CREȘTEREA FONDULUI DE LOCUINȚE SOCIALE DIN FONDUL LOCATIV DE STAT, SAU DE LOCUINȚE PUBLICE. Toate aceste propuneri sunt formulate în INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ PENTRU O POLITICĂ JUSTĂ DE LOCUIRE SOCIALĂ, lansată la FORUMUL PENTRU LOCUINȚE SOCIALE din 3 octombrie 2016.

Semnați aici http://www.petitieonline.com/initiativa_cetneasca_pentru_o_politica_justa_de_locuire_sociala

Inegalitatea în accesul la locuințe sociale rezultă din decizii politice. DOSARUL POLITICII DE LOCUINȚE SOCIALE DIN ORAȘUL CLUJ demonstrează prin documente și cifre cum au evoluat procedurile de atribuire de locuințe sociale între 2005-2015, evidențiind când și câți am devenit neeligibili datorită acestei politici și cum se leagă restricțiile politicilor locale de locuire de reforma neoliberală a statului. Reținem aici: printre cei care au depus cereri de locuințe sociale în 2007, în anul următor s-au repartizat 271 de locuințe datorită construirii blocurilor din bani publici în zona fostului Oser. DACĂ PRIMĂRIA AR FI ALOCAT BANI DIN BUGETUL LOCAL PENTRU CONSTRUIREA DE LOCUINȚE SOCIALE DE MĂRIMEA PROIECTULUI OSER, TOATE CELE 254 DE FAMILII DECLARATE ELIGIBILE ÎN 2016 AR FI AVUT ȘANSA SĂ PRIMEASCĂ LOCUINȚĂ SOCIALĂ ÎN 2017. În contestațiile depuse solicitați distribuirea IMEDIATA a locuintelor sociale libere din oraș, și solicitați ALOCAREA UNUI BUGET DIN BUGETUL LOCAL ASTFEL ÎNCÂT ACESTA, ÎN CADRUL UNOR PLANURI MULTIANUALE, SĂ ASIGURE CONSTRUIREA ȘI/SAU CREȘTEREA FONDULUI PRIN ALTE MĂSURI CU CEL PUȚIN 100 DE LOCUINȚE PUBLICE PE AN. 

candamdevenit_p4_01redimensionat3  p3_catisuntem_web_final

 

 

 

 

 

 

Scrisoarea noastră deschisă către Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Cluj-Napoca din 23.11.2012, ARDE CLUJULa arătat cum funcționează procesul de excluziune de la dreptul la locuire si din oras în cazul persoanelor de etnie romă ce aparțin de clasa muncitoare precarizată. 

cantonului_1

Depunem INIȚIATIVA luni, 28 noiembrie, CU OCAZIA ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL.

SUSȚINEȚI CÂT MAI MULȚI JUSTIȚIA LOCATIVĂ! 12347655_1735023726725726_2519810273299844473_n

 

 

 

 

 

LUPTAȚI PENTRU DREPTUL LA ORAȘ!