Scrisoare deschisă către autoritățile publice locale, județene, naționale și europene formulată cu ocazia Marșului de solidaritate al romilor “Orașul pentru oameni, nu pentru profit”

Marșul de solidaritate al romilor “Orașul pentru oameni, nu pentru profit”, dedicat victimelor evacuărilor forțate, se desfășoară în Cluj-Napoca în 17 iulie 2015 sub forma unei acțiuni cultural-civice în cadrul evenimentului “So Keres, Europa?! – Changemakers’ week in Cluj-Napoca. Young Roma and Non-Roma Claim their Space in Europe”. Acțiunea noastră este un marș împotriva rasismului și împotriva nedreptăților locative suferite de oamenii deposedați de drepturile lor sociale și economice.

Marsul de solidaritate al romilor_17iulie2015

Marșul  pornește la ora 10.00 din Pata Rât, zona rampei de gunoi a orașului Cluj, care pe lângă alte peste 1000 de persoane din Dallas, rampă și de pe strada Cantonului, găzduiește și cele 76 de familii evacuate în 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei. De-a lungul mai multor decenii “Pata Clujului” s-a format ca o zonă rezidențială a oamenilor expulzați în valuri succesive din Cluj și prin măsurile administrative ale autorităților publice locale. […] Nesiguranța locativă caracterizează și locatari ai unor alte zone rezidențiale din Cluj-Napoca, cum ar fi strada Stephenson.

[…]

Placa comemorativă pe care dorim să o amplasăm pe strada Coastei este un semn de solidaritate cu toate persoanele și familiile din Cluj care au trecut prin experiențe similare în ultimii 25 de ani și au ajuns în Dallas, pe rampă și pe strada Cantonului. Prin ea ne exprimăm solidaritatea față de toți oamenii, romi sau neromi, din Cluj, din România și alte țări care suferă de pe urma nesiguranței locative și dislocărilor de diverse feluri.

Foto: Fundația Desire, album marsul de solidaritate al romilor 17 iulie 2015