Ilustrate din Cluj – zona caselor modulare

Dragi Clujeni, Vă scriu această scrisoare din Pata Rât, din zona caselor modulare, unde ne-a mutat forțat primăria în decemrbie 2010. Este foarte urât aici unde locuim. În stânga-dreapta, dealuri, în față-spate, dealuri. Suntem rupți de societate. Rampele sunt mult mai aproape de noi decât au fost înainte de închiderea rampei vechi de deșeuri. Nu le pasă autorităților. Mă întreb, de ce nu fac o stație de tranzit în Andrei Mureșanu, de exemplu. Pentru că acolo locuiesc majoritari (români bogați), iar în Pata Rât s-a putut pentru că acolo locuiesc romii săraci?  Aceste aspecte dor foarte tare. Este atâta nedreptate. N-ai cum să le simți altfel, numai dacă le trăiești zi de zi. Linda Greta, Asociația Romilor de pe Coastei                                                                                        (Grafică – Radu Gaciu)

colaj-5

Zona unde au fost amplasate casele modulare în 2010 de către administrația publică locală și unde au fost mutați forțat în decembrie 2010 persoanele evacuate de pe strada Coastei este definită ca zonă de locuit. Primăria a transformat această fostă zonă industrială în zonă de locuit atunci când pregătea, conform declarațiilor sale din martie-aprilie 2010, “soluționarea problemei locative a romilor de pe Coastei, Cantonului și Pata Rât.” Dar acest fapt nu a contat atunci când, spre toamna anului 2015, noile rampe de stocare temporară a deșeurilor au fost autorizate la o distanță de 300, respectiv 800 de metri de acest teritoriu de către toate instituțiile implicate. Aceste decizii în lanț sunt manifestări ale rasismului de mediu: ele reflectă ideea că zona de locuire unde stau persoane de etnie romă este tratată inegal și nedrept în fața legii, sau că, în ochii celor care iau aceste decizii, romii nu sunt oameni.

 

“Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!“, Fundația Desire, 2016 – Campania își propune să atragă atenția autorităților publice, companiilor și altor actori implicați, că este obligația lor să implementeze măsuri de protecție față de persoanele afectate de diverse proiecte de dezvoltare de infrastructură și de a combate rasismul de mediu care afectează sănătatea și viața persoanelor și familiilor marginalizate social, printre ele persoane și familii aparținând etniei romilor.