ENHOJUST – mesaje video

Membrii echipei ENHOJUST, precum și invitate și invitați speciali, experți în teme precum rasism și injustiție de mediu, vorbesc despre realizările proiectului ENHOJUST derulat prin Fundația Desire între ianuarie 2021 – iunie 2022 și importanța acestuia datorată metodologiei sale multiple și revendicărilor formulate față de decidenții politici din România.

Florin Stancu și Elena Rita Greta, locuitori ai caselor modulare din Pata Rât, Cluj-Napoca, vorbesc despe experiența locuirii în preajma rampelor de deșeuri.

Locuitori din Miercurea-Ciuc vorbesc despre experiența locuirii lână stația de epurare a apei.

Prof. Enikő Vincze, coordonatoarea ENHOJUST, despre cercetarea în cadrul proiectului, realizată prin mai multe metode: studiu de caz despre rampe de deșeuri și locuire în Pata Rât din Cluj prin analiză de documente, interviuri, măsurarea toxicității aerului, anchetă medicală; analiză legislativă comparativă privind dreptul la locuință adecvată și mediu sănătos; cerere informații publice de la instituții cu atribuții în protecția mediului.

Vasile Gâlbea, jurist, despre încălcări ale drepturilor omului prin relocarea romilor în zone poluate și discrepanțele dintre legislația internațională și cea românească în domeniul locuirii și a mediului.

Ciprian-Valentin Nodis, cercetător, invitat special spune despre ENHOJUST că este un raport extrem de binevenit, care explică termeni precum injustiție de mediu și injustiție locativă, concepte ce fac parte din spectrul mai larg al rasismului de mediu și ar trebui cunoscute mai bine și în România, ca să nu se mai întâmple ca autoritățile să relocheze persoane evacuate în medii poluate     

Prof. Enikő Vincze, sociolog și activistă, despre revendicările ENHOJUST privind asigurarea în fapt a dreptului la locuințe adecvate pentru toți prin creșterea fondului de locuințe sociale; interzicerea evacuărilor forțate și mutării constrânse în medii toxice; reglementarea strictă a distanței dintre așezări umane și platforme toxice; compenentă de locuire în fiecare proiect de regenerare urbană; relocarea imediată din zone toxice.  

Alexandru Luchiian, inginer automatist, despre măsurătorile ENHOJUST, care dovedesc că, concentrația unor poluanți precum Hidrogenul sulfurat și particule în suspensie în zona rampelor de deșeuri este mult mai mare decât în alte cartiere ale orașului, iar populația este obligată să locuiască aici fără să știe că sănătatea sa este în pericol 

Dr. Bogdan Mincu, medic pneumolog, despre ancheta medicală ENHOJUST, care arată că expunerea îndelungată la gradul ridicat de poluare atmosferică provoacă incidența mai mare a bolilor cronice, în special cele respiratorii și cardiovasculare  

Dr. George Iulian Zamfir, sociolog și activist: ENHOJUST dezvăluie, că responsabilitățile instituțiilor cu atribuții în protecția mediului nu sunt luate în serios cu privire la cazurile de locuire în mediu toxic 

Prof. Enikő Vincze, sociolog și activistă, despre revendicările ENHOJUST pentru o justiție de mediu pentru toți prin măsurarea toxicității mediului din apropierea așezărilor umane; informarea și consultarea locuitorilor cu privire la efectele asupra sănătății; screening, analize și tratament gratuit pentru bolile legate de mediul toxic; tragerea la răspundere a companiilor poluatoare și a instituțiilor publice; susținerea victimelor locuirii în mediu toxic în acțiunile lor în justiție. 

Dr. Margareta Matache, lector și director Roma Program, FXB Center for Health and Human Rights, Harvard University, invitată specială: Este urgent și necesar ca rezultatele studiului ENHOJUST să fie luate în considerare în creionarea și implementarea politicilor publice în domeniul mediului, dar și al locuirii și sănătății.

Montajul înregistrărilor video a fost realizat de István Szakáts în iunie 2022.