Manual de tactici de rezistență împotriva evacuărilor

Practica evacuărilor forțate ar trebui interzisă peste tot în lume. Totuși, evacuările care lasă atât adulți, cât și copii pe stradă sau în adăposturi temporare, fără locuințe alternative adecvate, este o realitate nedreaptă cu care ne confruntăm în fiecare an. Pentru mișcarea locativă rămâne o întrebare vitală: prin ce tactici să arătăm rezistență față de evacuări și solidaritate cu persoanele afectate?

Scopul publicației este să fie ca un manual, un așa-zis toolbook care aduce laolaltă tactici, metode, studii de caz și reflecții diferite ale acestor grupuri care se organizează împotriva evacuărilor în contexte diferite.
Articolele diferă destul de mult în format, stil și lungime, ceea ce reflectă faptul că fiecare evacuare are un caracter specific, ancorat în contextul local actual și de aceea necesită tactici variate și bine gândite, conform situației respective.
Totuși există tendințe care se repetă atât în metodele aplicate de autorități și de evacuatori, cât și în metodele posibile de a opune rezistență. Prin această publicație, vrem să înțelegem mai adânc aceste tendințe și particularități .

LISTA GRUPURILOR CARE AU CONTRIBUIT LA ACEST VOLUM, ÎN ORDINEA APARIȚIEI: Căși Sociale ACUM!, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire – FCDL, Dreptul la Oraș – DO, E-Romnja, Asociația Juriștilor Romi din România – RomaJust, A Város Mindenkié – AVM, Združena akcija ‘Krov nad glavom’, Habita 65, Bündnis Zwangsräumung Verhindern Berlin, Sindicat d’Habitatge de Vallcarca.

Volumul și seria de ateliere antievacuare pentru care s-au pregătit textele publicate au fost realizate în cadrul proiectului Fundației Desire “Economia politică a evacuărilor și efectele sale”, derulat în anul 2022. Ele au fost sponsorizate de Rosa Luxemburg Stiftung cu fonduri ale Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania. Această publicație sau părți ale acesteia pot fi utilizate de către alții gratuit, atâta timp cât oferă o referință adecvată la publicația originală. Conținutul publicației este responsabilitatea exclusivă a Fundației Desire și nu reflectă neapărat poziția RLS. La organizarea atelierelor a contribuit și Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și Oraș.


Posted

in

by

Tags: