Fundația Desire organizează adunarea transnațională pentru justiție locativă la Cluj în cadrul proiectului TransEuropa Assemblies (TEA) coordonat de European Alternatives. Proiectul constă într-o serie de întâlniri civice organizate pe întregul continent cu scopul de a implica cetățenii să delibereze asupra priorităților lor pentru alegerile europene din 2024.
Datorită faptului că una dintre problemele majore cu care se confruntă clujenii este costul locuirii, adunarea din Cluj se va concentra pe criza locuirii și justiția locativă. Prin acest eveniment, Fundația Desire își propune să contribuie la eforturile mișcării locale pentru dreptate locativă Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW! de a conștientiza cauzele crizei accesibilității locuințelor și de a mobiliza comunitățile locale pentru identificarea de soluții și lupta comună pentru îndeplinirea lor.
Întâlnirea adună activiști/experți ai crizei și mișcărilor locative, precum și chiriași din Cluj, în mare parte studenți și câțiva tineri adulți care locuiesc în Pata Rât. Activiștii invitați la evenimentul nostru sunt angajați în acțiuni revendicative de locuințe publice sociale și/sau în organizarea chiriașilor, deoarece mișcarea locativă locală se concentrează în principal pe aceste aspecte ale problemei locuirii.
Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să vă înregistraţi aici: https://forms.gle/SFA5BhKXZ2YXmvNc9
PROGRAM
11 iunie 2023
Casa Tranzit
11.00–11.30: Deschiderea adunării
Coordonatorii prezintă organizațiile implicate în inițierea evenimentului, tema și obiectivele acestuia. Facilitatorii evenimentului împărtășesc participanților planul de desfășurare a evenimentului pe parcursul zilei.
11.30–14.00: Discursuri introductive despre manifestările crizei locative și luptele din orașele din Europa
(limba: engleză cu traducere simultană în limba română)
Discursurile vor fi susținute de patru invitați din străinătate: Action Logement Bruxelles (Bruxelles), DAL – Droit Au Logement (Paris), Habita (Lisabona), Stop Evictions (Berlin) și trei din România: Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (București), Căși sociale ACUM! și Desire (Cluj). [mai multe detalii aici]
În timpul sesiunii introductive, cetățenii locali participanți sunt invitați să se inspire de la vorbitori și să noteze problemele legate de locuire cu care se confruntă sau să răspundă la întrebarea: am aceleași probleme pe care le împărtășesc vorbitorii? Aceste idei vor fi notate pe post-it-uri individuale puse la dispoziție de organizatori.
14.00–15.00: Pauză de masă
15.00–16.00: Activitate în grupuri mici
(limbă: română, pentru oaspeții străini se va asigura traducere individuală)
Participanții vor fi împărțiți în 7 grupe (vorbitorii sesiunii dinainte, sprijiniți de traducători unde este nevoie, se vor alătura unuia dintre aceste grupuri și se vor ocupa de organizarea activităților acestuia). Fiecare participant își aduce post-it-ul individual scris în sesiunea introductivă, care va fi folosit în cadrul activității colective.
Grupurile vor dezbate patru întrebări:
– problemele de locuire în Cluj,
– cauzele acestor probleme,
– soluțiile propuse,
– propuneri de acțiuni comune (ce ar trebui să facă împreună oamenii din Cluj pentru a rezolva aceste probleme).
Fiecare grup va plasa ideile dezvoltate în comun în jurul celor patru întrebări pe panoul grupului. Ca rezultat, vom avea 7 panouri colective care vor fi folosite în următoarea sesiune a evenimentului.
16.00–17.00: Prezentarea rezultatelor grupurilor în cadrul Adunării
(limba: română cu traducere simultană în limba engleză)
Grupurile de lucru își prezintă reciproc ideile în jurul celor patru întrebări abordate, utilizând panourile colective. Fiecare grup va delega o persoană în comitetul care va realiza lucrările pentru ultima secțiune a evenimentului.
17.00–17.30: Pauză de cafea
În acest interval, Comitetul Grupurilor de Lucru va aduna răspunsurile la cele patru întrebări pe baza materialelor de pe panourile colective, rezultând astfel o schiță a Manifestului de la Cluj pentru Justiție Locativă, dezvoltat în jurul celor patru teme menționate mai sus.
17.30–18.30: Sesiunea finală a Adunării
(limba: română cu traducere simultană în limba engleză)
Comitetul Grupurilor de Lucru va prezenta participanților un draft al Manifestului de la Cluj pentru Justiție Locativă, structurat pe cele patru întrebări discutate de cetățeni. Toți participanții sunt invitați să ofere un feedback la acest draft, comentariile, completările, întrebările vor fi notate de către facilitatori.
După ziua Adunării
Echipa proiectului, împreună cu facilitatorii, vor finaliza Manifestul de la Cluj pentru Justiție Locativă, din care se va realiza un pliant ce va fi distribuit participanților și prin oraș.
Despre projectul TEA
TransEuropa Assemblies este o serie de adunări civice inovatoare care se desfășoară în 7 țări, implicând participanți din peste 15 țări în deliberarea priorităților lor pentru alegerile europene din 2024. Aceste întâlniri implică grupuri care au cele mai puține șanse de a participa la alegeri, precum femeile, tinerii, minoritățile rasiale, inclusiv romii și sinti, șomerii și persoanele fără studii superioare. Subiectele adunărilor: drepturile la sănătate, libertățile civile, drepturile la locul de muncă, mediul, drepturile locative și drepturile legate de gen. Recomandările vor fi folosite pentru a influența manifestele electorale europene ale partidelor politice, încercând astfel să europenizeze alegerile și să le facă mai relevante pentru preocupările cetățenilor obișnuiți.