Fundația Desire organizează adunarea transnațională pentru justiție locativă la Cluj în cadrul proiectului TransEuropa Assemblies (TEA) coordonat de European Alternatives. Activiștii invitați la evenimentul nostru sunt angajați în acțiuni revendicative de locuințe publice sociale și/sau în organizarea chiriașilor. Mai jos puteți citi o scurtă descriere a activității lor:
Action Logement Bruxelles, Bruxelles (BE)
Suntem locuitori ai orașului Bruxelles, lucrători în sectorul locativ, cercetători și activiști. Suntem convinși că locuințele ar trebui să fie accesibile tuturor și pentru a obține acest drept, trebuie să luptăm împreună. Dorim să participăm la crearea unui front extins care să permită rezidenților să se mobilizeze împreună. Indiferent de mijloacele și de situația noastră.
Să nu rămânem izolați, haideți să ne unim, să prevenim evacuările, să vorbim unii cu alții, să fim solidari! Locuitori înfometați și muncitori furioși, să refuzăm să fim striviți de această piață locativă scumpă, rasistă și de proastă calitate!
DAL – Droit Au Logement, Paris (FR)
Droit Au Logement (DAL) este o organizație la firul ierbii creată în 1990 în districtul 20 din Paris de 48 de familii evacuate și de activiști pentru dreptate locativă, care au ocupat două clădiri goale pentru a oferi adăpost persoanelor fără locuință. După două luni de mobilizare, toți ocupanții au avut o propunere de locuință. Începând din acea zi, DAL a organizat acțiuni colective (demonstrații, ocuparea spațiilor publice, rechiziționarea clădirilor goale) cu persoane fără adăpost, chiriași și ocupanți ilegali în apărarea dreptului la locuință. În 1998 a fost creată federația Droit au Logement pentru regruparea colectivelor locale ale DAL din toată Franța.
DAL susține încetarea evacuărilor, locuințe decente și accesibile pentru toți, investiții de stat în locuințe publice și sociale, aplicarea legii pentru rechiziționarea clădirilor goale și a locuințelor libere aparținând actorilor publici și privați. În general, DAL își propune să organizeze sprijin și să promoveze acțiuni în apărarea persoanelor care se confruntă cu probleme locative.
Habita, Lisabona (PT)
Habita este o asociație cu misiunea de recunoaștere, apărare și afirmare a dreptului la locuință și la oraș. Considerăm că dreptul la o locuință adecvată este un drept fundamental al omului pentru experiența tuturor drepturilor economice, sociale, culturale, precum și civile și politice. De asemenea, afirmăm dreptul la oraș, cu acces și beneficiu egal la diferitele sale spații, servicii și facilități, precum și participarea activă la procesul de dezvoltare a acestuia.
Stop Evictions, Berlin (GE)
Alianța Stop Evictions luptă din 2012, prin numeroase forme de nesupunere civilă, pentru dreptul la locuință. În centrul acțiunii noastre se află problema evacuărilor forțate din Berlin. În ultimii ani, dislocarea persoanelor cu venituri scăzute din centrul orașului a devenit o realitate tristă. Procesul este similar cu cel din multe alte orașe, strategiile speculative ale proprietarilor privați, ale companiilor imobiliare și de locuințe sociale care încearcă să extragă profit maxim de pe urma imobilelor lor. Evacuările forțate au crescut masiv, iar găsirea unei noi locuințe a devenit o provocare pentru mulți dintre noi din cauza prețurilor crescute vertiginos. Tot mai mulți chiriași sunt lăsați în situații disperate până la venirea executorilor judecătorești. Grupul nostru luptă pentru o societate bazată pe ajutor reciproc și solidaritate, organizează diverse proteste publice împotriva acestei situații, împreună cu cei afectați.
FCDL, București (RO)
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o inițiativă a oamenilor al căror drept la locuire este pus în pericol sau încălcat. Inițiat de un grup de persoane evacuate si amenințate cu evacuarea din București, alături de rude ale acestora, prieteni, activiști, artiști, ong-isti, FCDL se constituie ca o platformă de activism locativ la nivel național. Ne adresăm în primul rând evacuaților, dar și oamenilor de rând neafectați de evacuări care susțin dreptul la o locuință decentă; organizațiilor civice, grupurilor politice independente, dar și mass-mediei, decidenților politici, autorităților locale și centrale. Considerăm că dreptul la o locuință decentă nu este doar o măsură defensivă împotriva evacuărilor forțate, ci cuprinde toate reformele necesare care ar putea șterge diversele tipuri de inegalități create de piața imobiliară.
Căși Sociale ACUM!, Cluj (RO)
Căși sociale ACUM! / Social Housing NOW! este o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în oraşul Cluj, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și al transformării locuirii în afacere imobiliară din ultimele decade, cât şi al limitării accesului la locuinţe sociale tocmai persoanelor care sunt îndreptăţite să ocupe fondul locativ public.
FACILITATORI
Zenkő Bogdán
Tătăran Adrian
Zenkő stă în Cluj din 2008 cu niște pauze mai mari și mici. A fost aici studentă, manager cultural, manager de cinema, de festivaluri, asistent universitar, și întotdeauna a stat în chirie.
Adi e doctorand, scrie, studiază, scormoneste prin arhive și, din când în când, editează cărți. Stă la Cluj din 2000, unde a tot studiat și lucrat, din chirie în chirie. Orașul i se pare mai tot mai puțin primitor.
ORGANIZATORI
Fundația Desire, Cluj (RO)
Din 1996, Desire funcționează ca o platformă de acțiune pentru intelectuali, academici, artiști, activiști și civili din Cluj-Napoca, caracterizat la rândul său de mediu multicultural, dar marcat și de inegalități sociale profunde. Fundația oferă un format flexibil pentru acțiuni critice și transformative atât în cercetare, cât și în construcție comunitară și instituțională, dar și pentru acțiuni de advocacy derulate prin proiecte și campanii.
European Alternatives
European Alternatives își propune să promoveze democrația, egalitatea și cultura dincolo de statul-națiune și să imagineze, să solicite și să pună în aplicare alternative pentru un viitor viabil.
Proiectul TransEuropa Assemblies (TEA)
Transeuropa Assemblies este o serie de adunări civice inovatoare care se desfășoară în 7 țări, implicând participanți din peste 15 țări în deliberarea priorităților lor pentru alegerile europene din 2024. Aceste întâlniri implică grupuri care au cele mai puține șanse de a participa la alegeri, precum femeile, tinerii, minoritățile rasiale, inclusiv romii și sinti, șomerii și persoanele fără studii superioare. Subiectele adunărilor: drepturile la sănătate, libertățile civile, drepturile la locul de muncă, mediul, drepturile locative și drepturile legate de gen. Recomandările vor fi folosite pentru a influența manifestele electorale europene ale partidelor politice, încercând astfel să europenizeze alegerile și să le facă mai relevante pentru preocupările cetățenilor obișnuiți.