Alături de Asociația Comunitară a Romilor din Coastei – Activismul rom din Cluj, 8 aprilie 2014

Fundația Desire a fost alături de Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei în conceperea, pregătirea și derularea evenimentul cultural-civic „Activismul rom din Cluj – Drepturi locative pentru toți” organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. afis carte postala 2014                Prin acest eveniment am participat la manifestările derulate în întreaga lume de către romi şi neromi, care sărbătoresc împreună cultura romani, dar reamintesc şi de nedreptăţile şi discriminarea cu care se confruntă romii, şi în urma cărora devin tot mai marginalizaţi. Evenimentul a reafirmat dorinţa şi puterea noastră de a lupta în solidaritate cu toţi cei care vor o lume mai dreaptă pentru toţi.

 

„M-ar interesa în primul rând reîmprospătarea memoriei oamenilor în legătură cu evacuarea din 2010. Apoi, arătăm că nu doar la noi, în Cluj, s-au petrecut evacuări forțate, ci și în alte orașe din țară, la Baia Mare, în Piața Neamț, la Eforie Sud etc. Suntem solidari cu situația oamenilor din alte orașe și asta arătăm prin casa venită de la Amnesty International pe care o instalăm în Pata Rât. Mesajul principal e că nu mai vrem să aibă loc astfel de evacuări nicăieri în lume” – Florin Stancu, director executiv al Asociației Comunitare a Romilor din Coastei

„Fiecare națiune ori comunitate sărbătorește Ziua Internațională a Romilor și nu vrem să lăsăm să treacă 8 Aprilie ca o zi obișnuită. Apoi vrem să arătăm și realizările noastre, faptul că suntem oameni cu care se poate comunica, că am mai îmbunătățit unele lucruri pe aici de când am fost evacuați… Am făcut cu sprijinul voluntarilor un centru educațional, am amenajat un teren de fotbal, am mai făcut un loc de joacă pentru copii etc. Dar noi vrem să arătăm că locul nostru e înapoi în oraș” – Claudia Greta, trezorier al Asociației Comunitare a Romilor din Coastei

„Activismul rom din Cluj pentru drepturi locative își dovedește potențialul de a deveni unul dintre actorii societății civile locale care articulează revendicări ce depășesc interesele percepute în termeni etno-culturali. Sunt mândră că pot fi parte din acest câmp al solidarității sociale în formare care transmite și mesaje anti-rasiste. “Clujul multicultural” sau țintitul statut de “Capitală Culturală Europeană” are nevoie de actori, energii și obiective noi: dincolo de festivism, dar și de instrumentele culturale de re-creare a orașului, este timpul pentru o participare largă pentru creșterea unui oraș nesegregat etnic și/sau social în care toată lumea are mijloace materiale adecvate care îi facilitează participarea și la procesele culturale asumate de politicile locale! – Enikő Vincze, președinta Fundației Desire

 ***

Evenimentul “Activismul rom din Cluj” a început cu inaugurarea unui punct informativ în zona caselor modulare (“Casa de cărți”), unde cei interesaţi au putut afla despre cazuri de evacuări forţate şi despre drepturi locative.

DSCN8694

Invitaţii noştri din alte comunităţi marginalizate de romi din Cluj au vorbit participanţilor despre greutăţile lor, şi felul în care le înfruntă.

cornelia_robi

Asociaţia Coastei a introdus participanții în expoziţia momentelor din istoria scurtă, dar bogată a activismului său și a comunității pe care o reprezintă.

florin

 

simona

Am compus mesajul comun al evenimentului printr-un demers participativ.

mesajele

 

lili_eniko

 

oscar

 

ani

 

IMG_6904

 

IMG_6927

 

IMG_6969

 

IMG_6936

 

IMG_6914

 

IMG_6910

 

IMG_6906

Susţinătorii evenimentului

Evenimentul organizat de către Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei în colaborare cu Fundaţia Desire, s-a bucurat de sprijinul Amnesty International,  European Roma Rights Centre, Colectiv A-Casă, Grupul civic de iniţiativă SOS (Societatea Organizată Sustenabil) şi Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.


Posted

in

by

Tags: