Locuire publică / Public housing (2017)

Proiectul “Întărirea coaliției pentru locuire din România prin reformularea revendicărilor față de locuirea publică” (Strengthening the Housing Justice Coalition in Romania through reframing the political claims for public housing) este derulat de Fundația Desire (Cluj) în perioada februarie-iulie 2017, fiind susținut de Rosa Luxemburg Stiftung (biroul Belgrad). 

Programul duce mai departe și lărgește acțiunile campaniei Căși sociale ACUM! înspre politizarea locuirii publice și crearea unei coaliții trans-locale pe această temă.

Proiectul este descris pe scurt aici, și include următoarele mari activități:

  1. Studiu despre transformarea unei zone urbane marcate de existența, apoi dispariția unor ansambluri industriale, precum și de procesele de gentrificare legate de dezvoltare imobiliară ulterioară.
  2. Atelierele Locuința – drept sau marfă. Ce e de făcut?  prin care ne propunem elaborarea unei abordări politice despre locuirea publică, precum și a unor direcții de acțiune pe acest subiect în colaborare cu alte inițiative locale legate de locuire.
  3. Contribuție la dezvoltarea unei rețele trans-locale pe locuire (dreptul la locuire, locuința ca nevoie, locuirea publică) și colaborare cu alte inițiative legate de locuire din România, inclusiv prin inițiere de și participare la acțiuni activiste pentru o politică justă și antirasistă de locuire publică.
  4. Participare la procesul de modificare a legislației românești a locuirii, în mod particular pe capitolul locuințe sociale din fondul locativ public, respectiv pentru locuințe publice.